Stor Perde

Evinizin her odasında rahatlıkla kullanabileceğiniz, pratik ve gösterişli Stor Perde Modelleri ve fiyatları. Kalite, uygun fiyat garantisi ve güvenli alışveriş!

Stor Perde Rahatlığını Hissedin!

Stor perde mekanizmalı perde sistemlerinin atası olarak kabul edebileceğimiz, her eve giren her pencereye uyum sağlayan bir perde modelidir. Kumaşın rulo etrafına sarılması prensibiyle çalışır, aşağı yukarı hareket eden  ve zincirle kontrol edilen bir mekanizmaya sahiptir. Bazı desenli veya baskılı çeşitleri tek başına kullanılsa bile stor perdeler genellikle güneşlik yerine tercih edilir. Evlerimizdeki tül ve fon perdelerin altından hem içerden hem de dışardan çok daha şık bir görüntüye sahip olduğu için güneşliğin tahtını çabucak ele geçirdi ve her eve girmeyi başardı.

Yatak odasından, salon, çocuk odası ve mutfağa kadar her alanda dekoratif bir şıklık sağlayan stor perdeler, rahat ve kolay kullanım imkanı sağlayarak, modern dekorasyonların vazgeçilmez bir parçası oldu. Baskı ve desenlerle renklendirilmiş göz alıcı Modern Stor Perde Modelleri kullandığınız her alanı renklendirerek çekici ve estetik bir görünüm kazandıracak tasarımlardır. Baskılı, desenli perdeler mutfak perdesi ve çocuk odası perdesi için en ideal tercih olabilir. Zarif desenlerin kullanıldığı tasarımlar evinizin diğer bölümlerinde kullanılarak dekorasyon kalitenizi yükseltecek perde modelleriden oluşuyor.

Desenli, baskılı, lazer kesim, balckout, çiftli sistem stor perdeler gibi bir çok perde çeşidi üretilen stor perdeler çok sevildi ve hala en çok tercih edilen mekanizmalı perde olarak karşımıza çıkıyor. Stor perdenin tüm avantajlarının yanı sıra kullanıcılarını en çok rahatsız eden yönü ise cam açmaya izin vermeyişi. Özellikle yaz aylarında gündüz güneşin içeri girmesini etkin bir şekilde önleyebilmesine karşın camı açabilmek için stor perdeyi tümden yukarı toplamak zorunluluğu, akşamları gizliliği korumak adına ciddi bir sıkıntı yaratıyor.

Stor Perdenin Teknik Özellikleri

Stor perde, birincil alüminyumdan çekilmiş elektrostatik beyaz ve krem boyalı üst montaj rayı, alt etek laması ve çift tarafı aprelenmiş çeşitli polyester kumaş ile kumaşın sarıldığı alüminyum borunun, bir mekanizma yardımıyla yukarı-aşağı hareketinden oluşur. Stor perde mekanizması plastik veya metal zincir yada yaylı sistem ile hareket ettirilir. Kullanılan kumaşların kenarları apre kalitesine bağlı olarak ipliklenme yapmaz. Etek ağırlık lamalarının tek tarafı kumaş kaplıdır. Stor perdenin üretim aşamalarında dikiş kullanılmaz.

Sayfamızda sunulan stor perdelerin kaliteli ve daha örtücü kumaştan yapılmış olmasına son derece önem veriyoruz. Bu ise perdelerinizin daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor.

Stor Perdenin Üretim Aşaması

Stor perdeler kumaş, kumaşın etrafına sarıldığı alüminyum boru, etek ağırlık lamaları, kasa, zincir ve etek, boncuk gibi aksesuarların birleşimiyle üretilir. Bu bileşenlerin hepsi farklı farklı yerlerde üretilerek stor perde üretim tesisinde bir araya getirilir. Genellikle perde sektörüne hizmet veren ve sadece kumaş üretimi yapan üreticiler stor perde kumaşlarını üretirler. Çoğunluğu polyester malzemeyle üretilen stor perde kumaşları screen stor perdelerde olduğu gibi cam elyafından veya bambu gibi farklı malzemelerden de üretilebilir.  

Mekanizmalı perde sistemleri üreten firmalar kasa, boru, zincir gibi bileşenleri kendi bünyelerinde üretebilir veya sadece bu malzemeleri üreten firmalardan temin ederek stor perde üretimini yaparlar.

Tüm malzemeler temin edildikten sonra perde üretim tesislerinde bunlar bir araya getirilir ve stor perde meydana gelir. Üreticilerin sahip olduğu bayi ağları yoluyla müşterinin talep ettiği stor perde modeli ve ölçüleri üretim merkezine iletilir ve üretim aşamaları başlar. İlk olarak bu bilgiler ışığında istenilen model ve renkteki store perde kumaşı belirtilen ölçülerde kesilir. Kesilen kumaş stor perdenin aşağı yukarı hareket etmesini sağlayan boru etrafına sarılır ve sabitlenir. Kumaş etek ağırlık lamaları takıldıktan sonra müşterinin istediği etek modeli çizilerek kesilir ve etek üzerine talep edilmişse boncuk aksesuarları takılır. Bu aşamadan sonra açık veya kapalı olarak piyasada bulunan ve çoğunlukla beyaz krem gibi açık renklerde olan kasalar perdeye takılır. Zincir sistemi de kasaya entegre bir şekilde stor perdeye monte edilir. 

Üretim aşamalarını tamamlayan stor perde kalite kontrolü için arkası ışıklı bir panoya asılır ve mekanizması, kumaşı ve aksesuarları kalite kontrolünden geçer. Bu aşamayı sorunsuz tamamlayan stor perdelerin paketlemesi yapılarak üretim fişinde belirtilen adrese gönderilir.

Stor Perde Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Görüldüğü gibi stor perdeler bazı bileşenlerin bir araya gelmesiyle üretilir. Stor perdenin kaliteli olması, uzun yıllar yıpranmadan ve bozulmadan kullanılabilmesi bu malzemelerin hepsinin kaliteli olmasıyla sağlanır. Piyasada markasız ve çok ucuz stor perdeler, merdiven altı diyebileceğimiz üretim tesislerinde ucuz ve kalitesiz malzemelerle üretildiği için kullanım ömrü çok kısa oluyor. Ucuza alınmış fakat kısa sürede yıprandığı için değiştirilmek zorunda kalınmış bir perde aslında size daha pahalıya mal olacaktır.

En İyi Stor Perde Markası Hangisi?

Eniyiperde.com’da satılan tüm perdeler gibi stor perdeler de sektörün öncü firmaları tarafından üretilmekte ve kullanıcılarından tam not almaktadırlar. En İyi Perde.com’da satışa sunulan Brillant stor perdeler en iyi stor perde markası olarak yıllardır tercih ediliyor.

2022 YILI STOR PERDE MODASI

2022 yılı perde modasında mekanizmalı perdelerin tek başına kullanımının biraz daha azaldığını görmekteyiz. Daha çok uçuş uçuş tüller ve fon perdeler ön plana çıkıyor. Fakat stor perdenin güneşlik yerine kullanılıyor oluşu onu diğer mekanizmalı perdelerden bir nebze ayırıyor. Bununla beraber stor perdelerde de değişiklikler ve farklı tarzlar her zaman deneniyor ve müşterilerin beğenisine sunuluyor. 2022 perde modelleri içerisinde ise stor perdeler lazer kesimlerle hareketlendirilerek farklı bir tarz yaratıldı ve çok beğeni topladı.

Klasik tarzda döşenmiş salonlardan tutunda çocuk odalarına veya mutfağa kadar evin her bölümünde, her odasında hatta ofislerde bile bu stor perdeleri görüyoruz. Özellikle kruvaze tül perdelerin altında çok güzel bir etki bırakan lazer kesim stor perdeler bu yıl en çok tercih edilen stor perde modeli oldu.

Düz stor perdeler, desenli veya baskılı resimli stor perdeler, bambu stor perdeler, çiftli sistem stor perdeler gibi stor perde çeşitleri ise her zaman olduğu gibi kullanılmaya devam ediyor ve ülkemizde en çok kullanılan perde modeli olarak stor perde tahtını koruyor.

Renk olarak; stor perdelerde en çok hangi renkler kullanılıyor, perde modasında hangi renkler ön planda diye baktığımızda ise 2021 pantone renkleri olan sarı ve grinin hakimiyetini görüyoruz. Özellikle gri stor perde modelleri en çok tercih edilen perde oldu diyebiliriz. Ev dekorasyonunda duvar renginden tutun da mobilyalara ve halılara kadar her yerde gri hakimiyetinin olduğu 2022 yılı ev dekorasyon trendleri perde sektörünü de içine aldı ve gri fonlar, gri tül perdeler, gri jaluzi ve gri zebra perdelerin yanı sıra gri stor perdeler de popülerlik yakaladı.

STOR PERDE MODELLERİ VE ÇEŞİTLERİ 

Stor perdeler en çok çeşidi olan mekanizmalı perde modelidir. Uzun yıllardır kullanılıyor oluşu ve her dönemde farklı bir tarza bürünüyor oluşu stor perde çeşitlerini hatırı sayılır düzeyde arttırdı. 10dan fazla çeşidi bulunan stor perde modellerini örneklerle ele alalım ve siz değerli müşterimiz için hangi odaya hangi stor perde takılır, hangi tülün altına nasıl bir stor perde tercih edilmelidir, tek başına kullanılacak stor perdeler hangileridir gibi soruları cevaplamaya çalışalım.

Stor perde çeşitlerine şöyle bir bakacak olursak hemen akla gelen modeller şu şekildedir: 

  • Düz Stor Perde

  • Jakar Desenli Stor Perde

  • Desenli Stor Perde

  • Bambu Stor Perde

  • Screen Stor Perde

  • Dijital Baskılı Stor Perde

  • Blackout Stor Perde

  • Motorlu Stor Perde

  • Lazer Kesim Stor Perde

  • Çiftli Sistem Stor Perde

  • Dış Mekan - Balkon Stor Perdesi

Düz Stor Perde

Düz stor perdeler üzerinde herhangi bir desen, jakar ya da baskı bulunmayan stor perde modelidir. Çok fazla renk alternatifi olmasına karşın genellikle bu store perdelerde beyaz, krem, ekru, açık kahve tonları ve 2021 - 2022 yılı perde modasına damgasını vuran gri stor perdeler en çok tercih edilen renkler olarak karşımıza çıkıyor. Bu tonların yanı sıra kırmızıdan sarıya, yeşilden maviye veya siyaha kadar her rengi üretilebilen düz store perdeler en çok güneşlik yerine tül perde altında kullanılıyor. Hafif simli stor perde modelleri bu sadeliğe biraz daha hareket katarak daha ışıltılı bir görünüm sağlıyor. Özellikle fransız danteli tüllerin altında hafif ışıltılı bir sadelikle hoş bir şıklık yaratıyor.

Jakar Desenli Stor Perde

Jakar desen genellikle kumaşın kendi ipinden dokuma esnasında yaratılan desenlerdir. Jakar desenli stor perdelerde ise düz perdeleri biraz daha hareketlendirmek ve şıklık katmak için kullanılır. Güzel bir jakar desenli stor perde özellikle kruvaze tüllerin altında hoş bir görüntü yaratır. 

Desenli Stor Perde

Desenli stor perdeler perdeye hareket katmak, renklendirmek için çok tercih edilir. Kelebek, çiçek, simetrik veya asimetrik çizgiler gibi desenler kumaşa dokunarak üretilir. Mutfak perdesi olarak, çocuk odası perdesi veya genç odası perdesi olarak çok sık tercih edilir.

Bambu Stor Perde

Bambu stor perdeler normal stor perde kumaşından üretilmez. Ahşap görünümlü bambu stor perdelerin mekanizması da normal stor perdelerden farklıdır. Kış bahçelerinde, kafeteryalarda veya dekorasyonda doğal ahşabın ağırlıklı olarak kullanıldığı evlerde tercih edilen bir stor perde modelidir.

Screen Stor Perde

Screen perdeler ev ve özellikle işyerleri için güneş ışınları kırması nedeniyle çok işlevsel bir perde modelidir. Bilgisayar, tv gibi ekranlarda yansımayı önlemesi nedeniyle özellikle tercih edilir, cam elyafı (fiberglas) dokuma üzerine pvc kaplamasından oluşur ve ısı yalıtımına da katkı sağlar. İnce ve küçük file şeklinde bir dokuması vardır ve bu güneş kırıcı bir etki sağlar. Screen stor perde kumaş içeriği fiberglas, ve pvc karışımıdır, fiberglas oranı arttıkça perdede kalite değeri artar. 

Dokuma liflerinin cam elyafı olması nedeniyle aynı zamanda dayanıklı bir yapısı vardır. Yoğun ısı ve nemden etkilenmez, bu nedenle mutfak, yemekhane, banyo, spa gibi  alanlarda çok dayanıklı ve kullanışlı olacaktır. Screen stor perdeler ısıyı durdurmakta oldukça etkilidir, alanları soğutmak için kullanılan enerjiyi azaltır. Cam elyafı yanmaz özellikte olduğu için perde alev almaz özellik taşır. Screen stor perdeler güneşten etkilenerek zaman içinde renk atma veya solma yapmaz ve perde kapalı durumdayken dahi dışarıyı görebilirsiniz.

Dijital Baskılı Stor Perde

Dijital baskılı stor perdeler en çok tercih edilen stor perde modelleri arasında yer alır. Özellikle bebek odalarında halı ve fon perdelerle uyumulu, isim yazılı veya bir kahramanın yer aldığı dijital baskılı stor perdeler çok sık karşımıza çıkıyor. Bu tarz resimli stor perdeler bebek ve çocuk odaları dışında mutfak perdesi olarak da kullanılıyor. Ev kullanımının yanı sıra ofis ve işyerlerinde de logo baskılı perde yaptırılarak kullanılan dijital baskılı stor perdeler kişiselleştirilebilir özelliği nedeniyle kurumsal kimliğe katkı sağlıyor.

Blackout (Karartma) Stor Perde

Blackout yani karartma stor perdeler güneş ışığını hiç içeri almayan nano teknolojik kumaşlarla üretilir. Özellikle gündüz uykusuna ihtiyacı olan bebekler veya gece çalışan meslek grupları için çok işlevsel bir perde modelidir. Karanlıkta uyumanın sayısız faydalarını sayan uzmanlar bebekler için gündüz uykusunda bile karanlık bir ortam tavsiye ediyor, bunu sağlayabilen perde modellerinden biri de blackout stor perdelerdir. Blackout kumaşlar stor perde dışında fon perdelere veya zebra perdelere de uygulanabiliyor. Zebra perdenin geçişli özelliği nedeniyle ışık sızmaları yaşanabilmesine karşın stor perdeler tam bir karanlık sağlama adına kesinlikle daha kullanışlı diyebiliriz. Çok güneş alan evlerde de tercih edilebilecek karartma stor perdeler teknolojinin tekstile uygulanmasının en güzel örneklerinden. Görünüm açısından normal stor perdeden farkı olmayan karartma stor perdeler hem şıklık hem de işlevsel açıdan kullanışlı bir perde modeli.

Motorlu Stor Perde

Motorlu sistem, en çok stor perdelerde kullanılır desek abartmış olmayız. Özellikle büyük parçalar için zaruriyet niteliğinde olan motorlu sistemler büyük kolaylık sağlıyor. Dış mekanda kullanılan, daha kalın ve dayanıklı aynı zamanda daha da ağır olan stor perdelerde özellikle motorlu sistem tercih ediliyor. 

Akıllı ev sistemleriyle birlikte motorlu perdeler de bu sisteme entegre edilerek uzaktan veya cep telefonundan kontrol imkanı sağlıyor. Teraslarda veya büyük balkonlarda çok şık bir duruşa sahip motorlu stor perdeler kullanılarak güneşin etkisini azaltılabiliyor. Uzaktan kumandayla kontrol imkanı sunan motorlu stor perdeler tek tuşla ağır ağır açılıp kapanıyor ve kullanıcılarına lüksü tattırıyor.

Lazer Kesim Stor Perde

2021 perde modelleri içerisinde en çok tercih edilen perde olan, tek başına kullanımlarda ve güneşlik olarak kullanılan stor perdelerde çok şık bir duruş sağlayan lazer kesimli stor perdeler en son perde trendleri içerisinde yerini aldı. Çok farklı model ve desende üretilebilen lazer kesimli stor perdeler, stor perdenin etek ucuna istenilen desenin lazer makinalarla kesilerek işlenmesiyle oluşturuluyor. 20 cm - 30 cm gibi boyutlarda stor perde kumaşı eteğine yapılan desenler perdeye çok farklı bir tarz katıyor. Eski tarz işlemelere benzeyen lazer kesim stor perdeler güneşliğin sade ve yalın görüntüsüne hareket katıyor. Lazer kesim stor perde modelleri ve fiyatlarını görmek ve lazer kesim stor perde satın almak için en iyi perde.com stor perde satış sayfasına bekliyoruz.

Çiftli Sistem Stor Perde

Çiftli sistem stor perde ihtiyaç duyulan iki unsuru güneşlik ve tülü bir arada bulunduran bir stor perde modelidir. İkili mekanizmaya sahip olan bu perde özellikle küçük camlara ve küçük odalarda fazla yer kaplamadığı için işlevsel ve şık bir çözüm sunuyor. Stor perdenin tek başına sahip olduğu yalınlığı biraz daha hareketlendirebilmek adına üzerine stor mantığında gergin bir tül kumaşı gerilmesi ve bunun da bir mekanizmaya bağlanmasıyla üretilen perde modelidir. Mutfak perdesi olarak, çocuk odası perdesi olarak ve gizliliği etkin bir şekilde sağladığı için yatak odası perdesi olarak tercih edilen bir stor perde modelidir.

Dış Mekan - Balkon Stor Perdesi

Stor perde hem küçük camlarda ve küçük odalarda fazla yer kaplamadığı için işlevsel olan bir perde modeli hem de büyük alanları kapatmak için en kullanışlı ve en ucuz perde modeli olarak karşımıza çıkıyor. Balkonlarda, teraslarda veya bahçelerdeki çardaklarda güneş ışığının verdiği rahatsızlığı gidermek için çok sık kullanılıyor. Dış mekan, teras perdesi olarak özel üretilen bu stor perdeler yağmur, güneş gibi normal tül perdeleri yıpratan doğa koşullarına karşı çok dirençli ve sağlam bir yapıdadır.

Geniş alanlarda tek parça kullanım yapılacaksa motorlu sistem kullanılması tavsiye edilir. Teras veya balkonunuzda kahve keyfinizi bozan güneş ışınlarını tek tuşla engelleyebilir, kendinize ait harika bir gölgelik oluşturabilirsiniz.

GÜNEŞLİK Mİ STOR PERDE Mİ?

Stor perdeleri en çok güneşlik yerine kullanılırken görüyoruz. Peki klasik güneşlik mi yoksa stor güneşlik mi daha kullanışlı, hangisi daha ucuz, stor güneşlik klasik güneşliğe göre daha dayanıklı mıdır veya stor güneşlik mi yoksa klasik güneşlik mi daha şık bir görüntü sağlar diye baktığımızda açık ara stor güneşliğin öne geçtiğini ve daha fazla tercih edildiğini görüyoruz. 

Stor perdeler normal düz klasik güneşliğe oranla güneşe çok daha fazla dayanıklı bir perde modelidir. Güneşi kırma ve içeri alamama konusunda stor perdeler gelişen nano teknolojinin de yardımıyla devrim yaratıyor diyebiliriz. Screen veya blackout stor perdeler ya da dış mekan için özel olarak üretilen ve yağmur güneş gibi etmenlerden çok az etkilenen stor perde modelleri mevcut. 

Kullanışlılık açısından güneşlik ve stor perdeyi karşılaştıracak olursak mekanizmanın kolayca aşağı yukarı hareket edi̇yor oluşu, hatta büyük camlar için motorlu seçeneği stor perdeyi güneşliğe oranla 2-0 öne geçiriyor diyebiliriz. Güneşliğin stor perdeye kıyasla tek sahip olduğu avantaj çok kolay yıkanabiliyor olması. Kornişten hızla çıkartılarak makinede yıkanması güneşliğin sahip olduğu tek artı. Bunun yanı sıra store perdenin fon perdelerin veya tüllerin altında gündüz toplandığında tamamen yukarı kalkması, akşam kapatıldığında dümdüz hatta tülün rengine göre simli, sedefli, ışıltılı seçeneklerinin olması güneşliğe oranla çok şık bir görüntü yakalamasını sağlıyor. Sonuç olarak güneşlik vs stor perde dediğimizde saydığımız etkenler nedeniyle stor perdenin güneşliği 3-1 yendiğini ve bu nedenlerle çok daha fazla tercih edildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Güneşlik mi stor perde mi diye kararsız kaldıysanız bu yazımızda saydığımız etkenleri göz önünde bulundurarak karar verebilirsiniz.

STOR PERDENİN KULLANIM ALANLARI

Stor perdeler evlerimizde, ofislerde, cafe, restoran, hastane, okul, devlet daireleri gibi akla gelebilecek her yerde kullanılan bir perde modelidir. Evler dışında genellikle tek başına kullanılır ve güneşi çok iyi kestiği için özellikle tercih edilir. Kurumsal firmalarda logo baskılı stor perdeler işlevinin yanı sıra reklam amaçlı olarak da kullanılır. 

Evlerimizde ise hemen hemen her odaya uyum sağlayan stor perdeler en çok kullanılan, en ucuz perde modelidir diyebiliriz. Mutfak perdesi, yatak odası perdesi, çocuk odası perdesi veya  salonda güneşlik gibi evin her odasında stor perdelerle karşılaşmak mümkün.

Şimdi stor perdeler nerelerde kullanılır, hangi stor perdeler hangi odalara daha çok uyum sağlar, çocuk odalarında hangi stor perde modeli tercih edilmelidir, mutfak için en uygun perde modeli nedir gibi soruları cevaplayalım.

Stor Mutfak Perdesi Modelleri Ve Çeşitleri

Stor perdenin en çok kullanıldığı alan olan mutfaklarda kullanışlı, ucuz ve şık bir perde modeli olduğu için tercih ediliyor. Evin neredeyse en çabuk yıpranan perdesi mutfak perdesidir. Mutfakta pişen yemeklerin buharı, yağ, koku gibi unsurlar perdeye sindiği için diğer odalara göre daha fazla temizlik gerektiriyor. Stor perdeler profesyonel perde temizliği yapılan yerlerde yıkatılabildiği gibi nemli bezle kolayca silinerek de temizlenebiliyor. Stor perdenin kolay temizleniyor oluşu, ucuz bir perde modeli olması mutfak perdesi olarak sıkça tercih edilmesini sağlıyor. 

Hangi stor perde modelleri mutfak perdesi olarak daha uygun derseniz ise daha çok renkli cıvıl cıvıl desenli perdeler mutfaklar için çok ideal diyebiliriz. Çok güneş alan bir mutfağınız varsa screen stor perde veya blackout stor perde de tercih edebilirsiniz.

Salon Perdesi Olarak Stor Perdenin Kullanımı

Evin bir bölümü olarak salon kavramı son yıllarda değişim içerisinde olan bir kavramdır. Artık salon dediğimizde iki farklı tarzda olan iki ayrı oda akla gelmekte. İlki evlerin daha büyük olduğu ve yaşam alanı olarak oturma odalarının kullanıldığı, salonların daha çok misafir için ayrıldığı bir oda tarzı. İkincisi ise daha küçük evlerde, oda sayısının az olduğu, özellikle büyük şehirlerdeki apartmanlarda yaşam alanı olarak kullanılan odalardır. 

Klasik anlayıştaki salonlar daha çok oturma odalarından farklı ve daha avangart tarzda dekore edilir. Yaşam alanı olarak kullanılmayan salonlar daha çok misafir ağırlamak için açılır. Ev ahalisinin özellikle çocukların normal zamanlarda kullanımına kapalı olan bu salonlarda her şey özel olarak seçilir ve yerleştirilir. Klasik tarzda döşenmiş bu tarz salonlarda halı ve perde seçimi de salonun genel havasına uygun olarak daha ağır bir tarza bürünür. Fransız danteli tüller, ağır fon perdeler ve tabiki bu tarz salonlarda bile yerini alan güneşlik stor perdeler. 2022 yılı perde modelleri içerisinde en çok tercih edilen model olan fon ve tül birleşiminin altında güneşlik olarak lazer kesim stor perdeler kullanılıyor. Aynı zamanda store perdeler güneşin yıpratıcı etkisinden özel olarak hazırlanan tüllerimizi de koruduğu için ayrıca tercih ediliyor. Diğer bir mekanizmalı perde modeli olan dikey tül perdeler de artık bu tarz salonlarda kullanılmaya başlandı ve çok da sevildi. 

Yaşam alanı olarak kullanılan salonlarda ise ikinci bir oturma odası mevcut olmadığı için bu alanlar daha rahat ve kullanışlı mobilyalarla döşeniyor. Buna paralel olarak perde seçiminde de bu rahatlık ön plana çıkıyor. Oturma odalarından biraz daha geniş olan ve birkaç camı olan bu tarz yaşam alanı salonlar için yine tül ve fon perde birleşimi 2021 yılında en çok kullanılan perde modeli. Tabiki bu odalarda da yine stor perdeler çokça karşımıza çıkıyor. Salonlarda store perdenin tek başına kullanımına pek rastlamamakla birlikte giderek artan stüdyo tipi dairelerde screen stor perdeler veya blackout stor perdeler tek başına da kullanılabiliyor.

Renkli Çocuk Odaları İçin Renkli Stor Perdeler

Çocuk odası perdesini üç farklı kategoride ele almak mümkün; bebek odası perdesi 0-5 yaş çocukları için tercih edilebilecek perde modellerini içine alır. Bebek odası perdelerinde en çok tercih edilenler baskılı perde modelleridir. Belirli bir konsept içerisinde halı, perde, yatak örtüsü kombinasyonu sıkça yapılan modeller arasında. Kişiselleştirilebilir bir perde modeli olan bebek odası perdesinde isim yazma veya istenilen görselin perdeye basılması son yıllarda bebek odası dekorasyonu içerisinde en çok kullanılan perde modeli oldu diyebiliriz. Baskılı fon perde veya baskılı tül olabildiği gibi baskılı zebra perde veya baskılı stor perdelerde çok sık kullanılıyor. Özel resimler perdeye basılabileceği gibi hazır formatta çizgi film karakterleri veya daha sevimli ayıcıklar, kelebekler tercih edilebiliyor. 

Çocuk odası perdelerini ikinci olarak anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklar için de ayrı bir kategori olarak düşünebiliriz. Bu yaştaki çocuklar için genellikle çizgi film karakterli stor perde veya süper kahramanlı stor perdeler en çok kullanılan perde modelleri arasında. Kız çocuk odası perde modelleri için bebekli figürler veya kelebek, unicorn gibi unsurların bulunduğu desenli veya baskılı stor perdeler hem şık bir görünüm sunarken hem de kullanışlı ve ucuz bir perdeye sahip olmanızı sağlar. 4-10 yaş grubundaki erkek çocuk odası perde modellerinde ise yine baskılı modeller ön plana çıkıyor. Araba, süper kahraman veya çizgi film kahramanlarının resimlerinin yer aldığı stor perde modelleri erkek çocuk odaları için en uygun perde modelidir.

Çocuk odası perdesinde diğer bir kategori genç odası perdesi olarak belirlenebilir. Çocukluktan çıkan ortaokul öğrencileri ve daha büyük çocuklar için genç odası perde modellerine bakmamız gerekir. Baskılı ve desenli stor perdeler burada da ön plana çıkıyor. Nota, yıldız, spor arabalar veya çizgili desenler gençlerin severek kullandığı perde modelleri arasında. Ayrıca taraftar desenli perdeler de bu yaşlarda takım tutmakta fanatik olan gençler için tercih edilebilir. Düz renkleri özellikle siyah, gri gibi tonları tercih eden gençler stor perdenin yalın halini de severek kullanıyorlar.

Yatak Odası Perdesi Nasıl Olmalı?

Şimdi yatak odası perdesi nasıl olmalı, yatak odası perdesi olarak hangi modeller kullanılır, yatak odasında hangi renkler tercih edilmelidir gibi soruları cevaplayalım. Store perde evlerimizin her alanında olduğu gibi yatak odası perdesi olarak da çok sık tercih edilen bir perde modelidir. Stor perdeler gizliliği en iyi sağlayan perdelerdir. Özellikle güneşlik olarak kullanıldığında tül perdenin altından içerinin görünmesini tamamen engeller ve tam bir gizlilik sağlar. Yatak odası perdesinde öncelikli tercih gizliliği sağlamak olduğu için store perdeler bu konuda kullanıcılarından tam not alıyor. 

Yatak odalarında tek başına stor perde kullanımını pek tavsiye etmiyoruz, gündüz kaldırıldığında içerinin görünmesi pek tercih edilen bir durum değil. Bu nedenle daha çok güneşlik yerine geçebilecek güneşlik stor perdeler, düz renkler, beyaz stor perde, ekru stor perde, gri stor perde veya krem, kahverengi stor perdeler kullanacağınız tül ve fon perdenin rengine göre tercih edilebilir.

Yatak odası perdesi olarak en çok kullanılan stor perde çeşidi ise blackout stor perdelerdir. Işığı tam anlamıyla kesen balckout, karartma perdeler en çok derin bir uyku uyumak için karanlığa ihtiyaç duyan kişiler tarafından yatak odalarında tercih ediliyor. Blackout perdeler için yatak odası perdesi de diyebiliriz.

Oturma Odası Perdesi Olarak Stor Perde Modelleri Ve Çeşitleri

Oturma odalarında daha çok rahat mobilyalar, kullanışlı ürünler tercih edilir. Televizyon izleyebileceğimiz, ayağımızı rahatça uzatıp oturabileceğimiz koltuklar oturma odaları için vazgeçilmezdir. Büyük şehirlerde, evlerin daha küçük planlandığı yerlerde yavaş yavaş oturma odası kavramı ortadan kalksa da daha küçük yerleşim yerlerinde hala evlerimizin önemli bir odası olarak dekore ediliyor. 

Oturma odası perdesi nasıl olmalıdır, oturma odası perdesi olarak hangi modeller tercih edilir, 2021’de oturma odası perde renkleri nelerdir gibi soruları stor perde çerçevesinde cevaplayalım. Oturma odası perdesi olarak stor perde daha çok güneşlik yerine tercih ediliyor. Küçük odalarda ve küçük camlarda desenli stor perdeler tek başına kullanılsa bile genellikle bu tarz kullanım çok tercih edilmiyor. 2022 yılında en çok kullanılacak mekanizmalı perde çeşidi ahşap jaluzi perdeler olarak karşımıza çıkıyor. Ahşap jaluzi perdeler dışında daha çok tül perde ve fon perdeler 2021 yılında en çok kullanılan perde modeli. Tül perdelerin altında stor perdeler güneşlik olarak tercih ediliyor. Biraz farklılık ve hareket katmak adına lazer kesimli store perdeler bu yıl en moda perde modeli. Özellikle kruvaze tüllerin altına çok şık duran lazer kesimli stor perdeler oturma odası perdesi olarak da en uygun modeller arasında. 

Oturma odası perdesi renkleri olarak yine düz renkler ön planda, Beyaz stor perde, ekru stor perde, krem stor perde, gri stor perde veya kahverengi stor perdeler oturma odalarında en çok tercih edilen perdeler.

En Çok Tercih Edilen Ofis Perdesi: Stor Perde

Ofis ve işyerleri için nasıl bir perde tercih edilmelidir, hangi stor perde ofisler için daha uygun, hangi renk store perdeler işyerleri için uygundur gibi soruları cevaplayalım. Ofis, işyeri, cafe, restoran, hastane, okul gibi tüm kurumlarda mutlaka stor perdeye rastlamak mümkün. Ofis ve işyerlerinde tek başına kullanılan stor perdeler genellikle düz olarak tercih ediliyor. Screen stor perdeler özellikle bilgisayar ekranlarının fazla olduğu ofis ortamlarında çok sık tercih edilen bir stor perde modeli. Ekru stor perde, krem rengi stor perde, kahverengi stor perde veya gri stor perdeler iş yerlerinde en çok tercih edilen renkler olarak karşımıza çıkıyor. 

İşyerleri ve ofisler için dijital logo baskılı stor perdeler de çok sık kullanılıyor. Hem kurumsal kimliğe katkı sağlayan hem de dışarıdan kurumun tabela reklamına yardımcı olan logo baskılı stor perdeler aynı zamanda şık bir görünüm sunuyor.

STOR PERDE ÖLÇÜSÜ NASIL ALINIR?

Stor perde klasik bir mekanizmalı perde olarak ölçü-montajı en kolay yapılan perde modelidir. İnternetten online perde satışı yapan firmalardan çok daha ucuza alabileceğiniz e-perdelerinizin ölçüsünü kendiniz kolaylıkla alabilirsiniz. Burada ilk olarak belirlemeniz gereken nokta perdeyi nasıl takacağınız. Üç çeşit montaj şekli vardır ve bu montaj şekillerine göre perdenin ölçüsü tabiki değişecektir. Tavana veya kornişe montaj ülkemizde en çok kullanılan montaj şeklidir ve tavana veya kornişe perdenizi takacak olmanız ölçüyü değiştirmez. İkinci bir stor perde takma şekli duvara montajdır. Bu montaj şeklinde ise L ayaklar kullanılarak stor perde kasası duvara sabitlenir ve en olarak diğerinden farkı olmasa da boy olarak tavana stor perde takmaya göre daha kısa olarak ölçü değişir. Bir üçüncü montaj şekli ise çerçeve içine montajdır fakat bu montaj şekli daha çok villa tipi evlerde veya müstakil evlerde pencere girintisin fazla olduğu mimarilerde tercih edilir. Bu tarz çerçeve içine stor perde takılacağı zaman ölçünün çok titizlikle alınması gerekir. Perde ölçüsü alırken ölçümlerinizin doğru olması için kesinlikle metal metre kullanmanızı öneririz, mezura tipi ölçüm araçları ile en doğru sonucu yakalayamayabilirsiniz.

Şimdi bu üç montaj şekline uygun olarak stor perde en ölçüsü nasıl alınır ve stor perde boy ölçüsü nasıl alınır bunlara bir göz atalım.

Stor Perde En Ölçüsü Nasıl Alınır?

Stor perde en ölçüsü alımında stor perdenin tavana, kornişe veya duvara takılması farketmez. Çok basit bir şekilde pencerenin kenarlarından 15’er cm fazla bırakarak ölçünüzü alabilirsiniz. Çerçeve içine montajda ise çerçevenin iç kısmını duvardan duvara ölçüp, perde açılıp kapanırken sürtme yapmasını engellemek adına, yanlardan 2 şer cm yani toplamda 4 cm çıkan ölçüden azaltarak hesaplama yapılır. 

Stor Perde Boy Ölçüsü Nasıl Alınır?

Stor perde boy ölçüsü alınırken montaj şekli önemli bir değişkendir fakat stor perde bir boru etrafına kumaşın sarılması prensibine dayalı olarak aşağı yukarı hareket eden bir mekanizmaya sahip olduğu için boy ölçüsünün uzun olması kullanılırken hiçbir sorun oluşturmayacaktır. Kısa olarak ölçmediğiniz takdirde 200 cm’lik bir yere 250 cm stor perde de takabilirsiniz. Yukarda sarılı kısımda kalacak olan fazlalık sizin için hiç bir sıkıntı doğurmayacaktır. Stor perde boy ölçüsü alırken dikkat edilecek en önemli nokta 15 cm sarım payı dediğimiz ve kumaşın boruya bir tur sarımı kadar olan uzunluğu ölçümünüze eklemeniz gerekmektedir. Sarım payı özellikle açık kasa stor perdelerde borunun çıplak kalmasını engeller ve olası eksik ölçümler için bir garanti teşkil eder.

Stor perde boy ölçüsü almak son derece kolaydır, tavana veya kornişe takılan stor perdeniz için tavandan yere kadar olan kısmı ölçmeniz ve çıkan ölçüme 15 cm sarım payı eklemeniz yeterli olur. Duvara takılacak stor perdeler için ise montajın yapılacağı yerden perdenin biteceği noktaya kadar ölçmeniz ve yine 15 cm sarım payı ekleyerek ölçüyü tamamlamanız yeterlidir. Çerçeve içine takılacak stor perdeler için ise yukarıdan aşağıya ölçüp yine 15 cm ekleyerek ölçü alma işini bitirebilirsiniz.

STOR PERDE NASIL TAKILIR?

Stor perde montajı çok basit bir şekilde yapılabilen bir mekanizmalı perde çeşididir. Stor perdeyi takarken dört farklı şekilde takmamız mümkün. Odanın genel dekoru, stor perdenin güneşlik olarak veya tek başına kullanılacak olması, camın iki yanında ve tavana kadar olan boşluklar, kornişte yer olup olmaması gibi etmenler stor perdenin montajında önemli belirleyici bileşenler olarak karşımıza çıkıyor. Bu bileşenlere göre stor perdeler, kornişe, tavana, duvara veya çerçeve içine takılabilir. Ülkemizde stor perdeler daha çok kornişe veya tavana takılarak kullanılıyor. Stor perdeyi kornişe veya tavana takmanın görünüm açısından hiç bir farkı olmamasına rağmen montaj basamakları açısından farklılık yarattığı için ayrı ayrı ele almakta fayda var.  

Şimdi stor perde nasıl takılır, stor perdenin montajı, stor perde montajı yapılırken nelere dikkat edilir, stor perde nasıl monte edilir, stor perde kornişe nasıl takılır gibi soruları cevaplayalım.

Stor Perde Kornişe Nasıl Takılır?

Stor perdenin kornişe takılması en kolay montaj şeklidir. Stor perdeler kornişe iki farklı şekilde takılır. Birincisinde plastik uçlu hazır korniş portrayı kullanılır, ikicisinde ise korniş aparatı ve metal portraylar.  Plastik portrayların  ucunda kornişe takılan stoperler gibi ufak bir başlık vardır. Bu baş kısımları kornişe takılır ve ters çevrilerek istenilen yere sabitlenir. Stor perde bu plastik portrayların üzerine takılır. Özellikle büyük ölçülü perdelerde ağırlık fazla olacağı ve stor perde aşağı yukarı hareket eden bir mekanizmaya sahip olduğu için aç kapa yaparken uygulanacak baskı nedeniyle daha sağlam olan metal portrayların kullanımı daha uygun olacaktır. 

Korniş aparatı kullanılarak portraylar kornişe matkap, dübel vs kullanılmadan takılabilir. Öncelikle portraylar bu korniş aparatına gevşek bir şekilde vidalanır. Korniş apartları tıpkı perdelerde bulunan ve perdeyi kornişe geçirmeye yarayan küçük plastik ruletler gibi kornişe takılabilen bir malzemedir fakat ruletlerden biraz daha büyüktür. Korniş aparatlarına vidayla gevşek bir şekilde tutturulan portraylar kornişe en baştaki açık yerinden geçirilmek suretiyle takılır.  Port rayların arasında fazla aralık bırakılmaması önemlidir ki perdeniz kullandıkça sarkma yapmasın. Bu mesafe 50 cm olarak belirlenebilir. Perdenizin en uzunluğuna göre kaç tane port ray takacağınıza da bu şekilde karar verebilirsiniz. Örneğin, 200 cm’lik eni olan bir perde için 4 tane portray yeterli olacaktır. Portraylar kornişe takıldıktan sonra korniş üzerinde yıldız tornavida yardımıyla sabitlenir. Portrayların uçları bize bakacak şekilde takılması gerekir. Stor perdenin kasası bu portrayların üzerine biraz kuvvet uygulanarak bastırılır ve çıt sesi duyulduğunda stor perde montajı tamamlanmış olur. Geriye yeni perdenizi güzel günlerde keyifle kullanmak kalır. 

Stor Perde Tavana Nasıl Takılır?

Korniş üzerinde yeterli yer olmadığında veya korniş olmadığı durumlarda stor perdenin tavana takılması gerekebilir. Portrayları tavana matkap ve vida yardımıyla sabitledikten sonra store perde kasasını bu portrayların üzerine kolayca monte edebilirsiniz. Burda da yine portray aralıklarının çok açık olmamasına özen göstermelisiniz.

Stor Perde Duvara Nasıl Takılır?

Stor perdenin duvara montajı ülkemizde çok kullanılan bir perde montaj modeli olmamakla birlikte stor perdenin tek başına kullanılacağı ofislerde, çocuk odalarında, mutfaklarda veya çiftli sistem stor perdelerde tavana montaja göre çok daha şık bir görüntü sağlayacak bir perde montaj şeklidir. Duvara montajda L Ayak kullanılarak perdenin duvarda sabitlenmesi sağlanır. L Ayaklar duvara matkap ve vida yardımıyla takılır. L ayakların takılması sırasında en çok dikkat edilmesi gereken ayakların hizasının aynı olmasıdır. Su terazisi kullanarak bu hizalamayı çok daha kusursuz bir şekilde yapabilirsiniz. Ayaklar sabitlendikten sonra portraylar bu ayaklara takılır ve stor perde kasası bu portrayların üzerine takılarak montaj işlemi bitirilir. Özellikle kapalı kasa zebra stor perdelerde, çiftli sistem stor perdelerde duvara montaj odanızın çok şık bir görünüm kazanmasına yardımcı olacaktır.

Stor Perdenin Çerçeve İçine Takılması

Stor perdenin çerçeve içine takılması uygulaması normal standart apartman dairelerinde pek tercih edilebilen bir perde montaj şekli değildir. Çerçeve girintisinin fazla olması gereken bir montaj şeklidir ve daha çok villa, müstakil ev gibi evlerde kullanılır. Bu montaj şeklinde perdenin açılıp kapanırken camın kulpuna takılmadığından emin olmak gerekir. 

Stor Perdede Ters Sarım Tekniği

Burada biraz daha mesafe kazanmak adına stor perdede ters sarım tekniği kullanılabilir. Normalde stor perdeler takılırken perde cama daha yakın kasası dışarda olacak şekilde takılır ki cam ve perde arasındaki mesafe azalsın ve kenarlardan içerinin görünmesi engellensin diye. Ters sarımda ise perde yukardaki sarım payı da dahil olmak üzere boru görünecek kadar açılır ve kasa cam tarafında perde dışarda kalacak şekilde tekrar tersten sarılır. Buna stor perdenin ters sarımı diyoruz ve bu teknik bize yeterli alan olmadığı zaman perdenin pencere kulpuna takılmasını önlemek adına biraz mesafe kazandırmış oluyor. Çerçeve içine montajlarda da ters sarım tekniği kullanılarak sürtünme veya takılmalar önlenebilir.

STOR PERDE NASIL TEMİZLENİR? 

Stor perde dayanıklı ve geç kirlenen bir perde modelidir. Üzerindeki bazı lekeleri silgi ile silerek bile stor perde temizliğini yapabilirsiniz. Elektrikli süpürgenin fırçalı bir başlığı ile arada bir stor perdenizin tozunu alırsanız daha uzun süre temiz kullanabilirsiniz. Ayrıca store perdenizi duvarda tümden açarak nemli bir bezle silme yoluyla da temizleyebilirsiniz. Daha detaylı bir stor perde temizliği istiyorsanız stor perde yıkama merkezlerine veya halı yıkama merkezlerine perdenizi göndererek yıkatabilirsiniz. Ayrıca evde kendiniz de portaraylarından kolayca çıkaracağınız stor perdenizi düz bir zemine sererek yıkayabilirsiniz.

İNTERNETTEN STOR PERDE ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?

İnternetten alışveriş gün geçtikçe hızla artan ve herkesin her şeye hızla ve kolayca ulaşmasına imkan veren bir sistem haline dönüştü. “İnternetten perde alınır mı? Dokunmak lazım canım, tül internetten alınmaz, ölçüleri yanlış olur internetten perde satışı nasıl olsun” diyenler geride kaldı ve her şey gibi tül perde, fon perde, güneşlik, stor perde, jaluzi perde, akıllı dikey tül perde veya diğer ev tekstili ürünlerinin internetten satışı müthiş bir hız kazandı.

Büyük şehirlerde yaşayanlar vakit yetersizliğinden, uzak mesafelere gidip gelmenin yarattığı trafik sıkıntısı ve vakit kaybından kurtulmak için; küçük yerlerde yaşayanlar ise istedikleri her şeyi yaşadıkları yerde bulamadıklarından, seçenek azlığından online alışveriş yapmaya ve online eperde satın almaya başladılar. Özellikle 2020 yılı mart ayından beri dünyayı etkisi altına alan covid-19 pandemisi nedeniyle evlerde mahsur kalan herkes online alışveriş alışkanlığı kazandı ve bu kolaylığı normalleşme döneminde de sürdürdü. Ürün çeşitlerini sistemli ve hızlı bir şekilde önünde bulan, renk alternatiflerini ve modelleri detaylı bir şekilde inceleyebilen müşteriler bunun kolaylığı ve rahatlığını sürdürüyorlar.

Perde satışında ise online alışverişte dikkat edilmesi gereken en önemli nokta diğer online satışlarda olduğu gibi tabiki alışveriş sitesinin güvenliği. İnstagram gibi sosyal medya hesapları üzerinden satış yapan, fatura vermeyen, kurumsal bir yapıya sahip olmayan yerlerden eperde almamanızı önemle belirtmek isteriz.

Numune Satış Aldatmacasına Dikkat!

Perdenizin tüm detaylarını rahatça seçebileceğiniz, renkleri, fiyatı ve diğer tüm özellikleri açıkça belirtilmiş online e perde satış sayfalarından alışveriş yapmak çok daha güvenli olur. Sorun yaşadığınızda karşınızda kurumsal bir firma bulmak ve size yardımcı olacaklarından emin olmak her zaman tercih edilen bir durumdur. Online e-perde alışverişinde sadece fiyat kıyaslaması yapmamanızı, ürün kalitesi, markası, firmanın güvenilirliği konusunda da online eperde satış sayfalarını kıyaslamanızı tavsiye ederiz. Bu kıyaslamayı yaparken alışveriş sitesinin sizi kandırmaya yönelik olarak yazdığı fiyatlandırmaya dikkat etmelisiniz. Bazı perde satış sayfaları ürünün 30 cm’lik bir numune parçasının (müşterinin ürün kumaşını görmesi için gönderilen) fiyatını ürünün metrekare fiyatıymış gibi yazmakta ve müşteriyi kandırmaya yönelik bir pazarlama taktiği kullanmaktalar. 

Örneğin bir sayfada metrekaresi 200 tl’ye satılan bir jaluzi perde bu tarz numune satış fiyatı aldatmacası yapan firmalarda 99 tl gibi çok ucuz bir rakamla sunulmakta. Ürüne tıklayıp bir metrekare ölçü yazdığınızda ürünün gerçek fiyatının 210 veya 220 tl gibi bir rakam olduğunu görebilirsiniz. Başka bir sayfadan daha ucuza alabileceğiniz bir ürün size kandırılmak yoluyla daha pahalıya satılabilir. Müşterilerini aldatan bu tarz sayfalara itibar etmemenizi özellikle belirtmek isteriz.

İnternetten Güvenli Alışverişin Püf Noktaları

İnternetten online perde siparişi verirken sitenin güvenli olduğunu nasıl anlarız, online satışta güvenli site nasıl anlaşılır, internetten alışverişte kredi kartı kullanmak güvenli mi gibi sorulara cevap verelim. 

Online alışverişte dikkat edilecek püf noktaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Online satış sayfası 3D Secure sistemine sahip olmalı

  • Alışveriş sayfasının SSL Sertifikası olup olmadığına bakın

  • Sanal pos kullanılması önemli bir ayrıntı

  • Kredi kartı bilgilerinizi kaydetmeyin

  • Kart bilgilerinizi, varsa sanal klavye kullanarak yazmayı tercih edin

  • Sanal kart kullanımını alışkanlık haline getirin ve riski sıfırlayın

  • Firmanın sabit bir adresi ve sabit bir telefon numarası var mı mutlaka bakın

  • Sosyal medya hesaplarını kontrol edin

  • Firma hakkında şikayet var mı diye firma yorumlarına göz atmanızda fayda var

  • Ürünün faturalı gönderildiğinden mutlaka emin olun 

  • Mesafeli satış sözleşmesindeki haklarınızdan haberdar bir şekilde alışverişinizi yapın, iade ve iptal haklarınızı mutlaka öğrenin.

STOR PERDE APARATLARI NELERDİR, NE İŞE YARAR?

Stor perde alırken bize yanında bazı aparatlar gönderilir ve bu aparatların ne işe yaradığını çoğunlukla bilmeyiz. Stor perdeler mekanizmalı perde grubuna dahil olduğu için normal güneşlik veya tüle göre yanında daha fazla aparatı bulunur. Bunları montaj aparatları, güvenlik aparatları diye ayırarak inceleyebiliriz. Ayrıca her stor perde de bulunan zincir de önemli bir stor perde aparatıdır. 

Şimdi stor perde montaj aparatları nelerdir, portray nedir, portray ne işe yarar, korniş aparatı nedir, L ayak nedir, L ayak ne için kullanılır, stor perde çocuk kilidi ne işe yarar, store perde çocuk kilidi nasıl kullanılır gibi soruları cevaplayalım.

Montaj Aparatları

Portray

Port ray mekanizmalı perdelerle birlikte hayatımıza giren yamuk ve 10-15 cm boyutlarında olan metal bir stor ve zebra perde aparatıdır. Perdenin kasası bu metal küçük aparatlara oturtularak monte edilir. Her montaj şeklinde mutlaka kullanılan portraylar zebra stor perdelerin takılması için mutlaka gerekli bir parçadır. Zebra stor perdeler takılırken perdenin kullanımı sırasında sarkmasını önlemek adına 50 cm aralıklarla portray kullanılır ve perde bunların üzerine baskı uygulanarak oturtulur. Her bir portraya takıldıkça çıt sesi duyulur ve perde montajı böylece tamamlanır. 

Zamanla direkt kornişe takılabilen bir uçla birlikte üretilen plastik hazır korniş portrayları da üretilmeye başlandı, küçük camlar ve küçük perdeler için kullanışlı olsa da büyük parçaları taşımada zamanla kırılabileceği için hala metal portraylar daha fazla kullanılıyor.

Korniş Aparatı

Stor perde korniş aparatı, stor perdeyi kornişe matkap, dübel vs kullanmadan takmayı sağlayan çok işlevsel bir aparattır. Portraylar bu korniş aparatına sabitlenerek kornişe takılır ve böylece zebra stor perde kolayca takılabilir. Mekanizması tülü veya perdeyi kornişe takmaya yarayan plastik ruletler gibidir fakat onlardan daha büyük dikdörtgen bir şekli vardır. Kornişteki oluklara girebilen bu parçalar stor perdeyi kornişe takma konusunda büyük bir kolaylık sağlar.

L Ayak

L ayaklar stor zebra perdenin duvara takılması sırasında kullanılır. Uzunlukları farklı farklıdır 8’lik, 12’lik veya 14’lük L ayaklar mevcuttur. Perdenize ve yerine uygun herhangi bir L ayak kullanarak stor perdenizi duvara takabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey açıp kapatırken perdenin pencere kulpuna takılmamasıdır. L ayak duvara matkap kullanılarak sabitlenir ve portraylar vida yardımıyla bu L ayaklara takılır. Kornişe veya tavana montajda kullanılmayan L ayaklar stor perdenin duvara montajında mutlaka gerekli bir parçadır. Stor perdenizi duvara takacaksınız sepetinize mutlaka L ayak da eklemelisiniz. Perde İle birlikte sabit gönderilen bir parça değildir fakat kolayca temin edilebilir.

Güvenlik Aparatları

Çocuk Kilidi

Çocuk kilidi her perdeyle birlikte gönderilmesi gereken ve duvara sabitlenerek zincirin tutturulduğu ufak bir metal parçadır. Küçük çocukların zincire dolanmalarını engellemek için üretilmektedir. Duvara delik açarak takmak gerektiği için çok kullanılmayan bu çocuk kilitlerinin küçük çocuk olan her evde mutlaka kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Stor Perde Zinciri

Zincir her perdeyle birlikte mekanizmaya sabit takılı bir şekilde gelir. Aslında ekstra bir aparat değildir tıpkı perdenin borusu veya kasası gibi mekanizmaya ait bir  parçadır. Stor perde zincirleri plastik veya metal seçeneğiyle sunulur. Metal zincirler ekstra ücretlidir fakat ufak bir meblağ ile zincirinizi kolayca sipariş verme aşamasında metale çevirebilirsiniz. Plastik zincir standarttır ekstra bir talebiniz olmazsa stor perdeniz plastik zincir ile size gönderilecektir.

STOR PERDE KASA ÇEŞİTLERİ

Açık Kasa

Açık kasa sadece üstten ve yanlardan mekanizmayı tutan bir kasa modelidir. Stor perde kumaşının sarılı olduğu boru ortadadır fakat etrafına kumaş sarılı olduğu için kumaş görünür. Almış olduğunuz tüm stor perdeler standart olarak açık kasa ile gönderilir, kapalı kasa tercihiniz varsa alışveriş esnasında ilgili alandan tercih edebilirsiniz.

Kapalı Kasa

Kapalı kasa stor perdelerde boru plastik bir kasa içerisine gizlenmiştir, boru bu kasanın içine yerleştirilir ve daha şık bir görünümü vardır.

Jumbo Kasa 

Mekanizmalı perdeler çok geniş yapılacaksa normal açık veya kapalı kasalar bu yükü taşıyamaz. 230 cm’den daha geniş camlarınız için jumbo kasa tercih etmelisiniz. Fiyat farkı oluşmasına karşın daha kullanışlı ve sağlam olacağı için kullanıcılar açısından önemli bir detaydır. Jumbo kasalar açık ve kapalı olarak tercih edilebilir.

Redüktörlü Stor Perdeler

Dönmeyi kolaylaştıran dişli bir mekanizma olan redüktör, uzun ve büyük perdeler için kullanım kolaylığı sağlar. Aşağı yukarı hareket eden stor ve zebra gibi perdelerde kullanılır. Ağır perdelerin mekanizmaya yükü fazla olacağı için kullanım esnasında perde mekanizmasında bozulmalar ve hareketi sağlayan dişlilerde kırılmalar olabilir. Redüktör bu anlamda perdenin ömrünü uzatan ve kullanımını kolaylaştıran bir mekanizmadır. Opsiyoneldir, standart olarak her perdeyle birlikte gönderilmez, ücretli olarak siparişinize eklenebilir.

Tek Kasada İki Parça Perde Uygulamaları

Geniş camlar için üretilen zebra ve stor gibi mekanizmalı perdelerde balkon kapısı gibi hareketli parçaları rahat kullanabilmek için, kapıyı veya camı açarken tüm perdeyi kaldırmamak adına tek kasada iki veya daha fazla perde uygulamaları yapılır.

Kasalarda kenarlarındaki mekanizma nedeniyle kumaş 2’şer cm yanlardan içerde kalır. Geniş camlarda yan yana takılacak kasalarda bu açıklık 2+2=4 cm'e kadar çıkacağı için gizlilik sağlama ve perdenin görüntüsü açısından sıkıntı olur. Bunu engellemek adına tek kasada iki parça gerekliyse üç veya daha fazla parça perde uygulaması yapılır. 

Tek kasada iki parça perde yaptırılacağı zaman ölçü alırken parçaların bittiği yerden hiç boşluk bırakmadan ikinci parça için tekrar ölçü alınır. Yinede arada azda olsa boşluk oluşacaktır, bu nedenle parça bitim yerlerini pencere çerçevelerine getirmek faydalı olur.

STOR PERDE AKSESUARLARI

Stor Perde Eteği

Normal stor perdeler aşağıda perde ağırlık lamalarının kullanılmasıyla düz bir şekilde bitirilir. Stor perdeye biraz daha hareket katmak ve görece düz ve sade olan perdenizi biraz daha gösterişli hale getirmek için etek ekleyebilirsiniz. Stor perde etek modellerinde kesiminden kaynaklanan farklar mevcuttur. Etek opsiyoneldir, sipariş sırasından etek isteğinizi ve modelinizi belirtmeniz gerekir. 

Boncuklu Stor Perdeler

Boncuklu stor perdeler normal stor perdelere göre çok daha gösterişli ve hareketli bir havaya sahiptir. Kaliteli, inci tarzındaki boncuklar stor perdeler için adeta makyaj gibidir. Sade ve yalın stor perdenizi ufak dokunuşlarla daha havalı bir perde haline getirebilirsiniz. Boncuk aksesuarları etek ucuna uygulanır, etek eklediğiniz stor perdenize boncuk da ekleyerek daha şık bir görünüm yakalayabilirsiniz. Özellikle düz stor perdelere daha çok yakışan boncuklar kruvaze tüllerin altından çok da hoş durur.