Stor Perde Ölçüsü Nasıl Alınır?
Perde dış görüntüyü açma-kapama, ışığı kontrol etme ve iç dekorasyonu tamamlama amacına hizmet eder. Perde ölçüsü almak, bu amaçları kapsama adına önemsenmesi gereken bir konudur.
Stor Perde ölçüsü almada ilk dikkat edilecek husus; stor perde uygulanacak pencerenin yan duvarlar ile tavana ve zemine olan mesafeleridir. Ölçülendirilecek stor perde, takıldığı yerde amacına uygun kullanım sağlamalıdır.
Stor perde ölçüsü almada ikinci dikkat edilecek husus da, stor perde uygulanacak pencerenin önünde kalorifer peteğinin olup olmadığı, pencerenin açılan veya açılmayan bölümleri ile bu parçaların kumanda kolları ve pencere altındaki mermer çıkıntısıdır.
Mekanizmalı perdeler, yatay veya düşey aynı doğrultuda hareket ettiklerinden dolayı herhangi bir engelle karşılaşmamalıdır. Bu konu, stor perde dahil tüm mekanizmalı perdelerin görüntüsünü, kullanım rahatlığını ve kullanım ömrünü kısaltıcı özellik taşır.
En Ölçüsü Alma
Sağdan ve soldan gizliliği sağlama adına pencerenizin iki yanından da en az 10’ar cm taşacak şekilde ölçü almanız gerekir. Pencerenin yanında duvar boşluğunuz varsa bu fazla payı 20 cm’ye kadar çıkarabilirsiniz.
Stor perdenin kumaş ölçüsü, mekanizma ölçüsünden yaklaşık "4 cm” kadar daha dardır. Montajını yapacağınız yere göre üst mekanizma ölçüsü alınır. Bilinmelidir ki stor perde kumaşı, bu alınan ölçünün sağından ve solundan 2’şer cm daha içeride kalacaktır.
Geniş Camlar İçin Stor Perde Ölçüsü Nasıl Alınır?
Stor perdeler mekanizmalı bir yapıya sahip olduğu için çok geniş camlarda tek parça üretim yapılamaz. Bu hem perdenin ömrünü uzatmak adına gerekli hem de kullanılan kumaşlarda en uzunluğu yetmediği için tercih edilmek zorunda kalınan bir uygulamadır. Bu noktada pencerenizi 2 veya daha fazla parçaya bölerek stor perdeniz için ölçü almanız gerekir.
Yine pencerenin iki yanından en az 10’ar cm boşluk bırakarak ölçü alımına başlamalısınız. İlk parça için duvarda bırakacağınız 10 cm payla birlikte parçanın bitmesini istediğiniz noktaya kadar olan kısmı ölçülendiriniz. İkinci parça için ilk parçanın bittiği noktadan hiç boşluk bırakmadan ölçülendirmeye devam ediniz. Gerekli ise üçüncü parçayı da aynı şekilde ölçülendirin. Son parçanın ölçüsünü alırken yine pencerenin en az 10 cm dışına kadar uzatarak ölçüyü tamamlamalısınız.
Burada dikkat edilecek önemli bir nokta perde kumaşları için pencerenizde belirlediğiniz alanların çerçeveye denk gelmesi gizliliği sağlamak adına önemlidir. Ayrıca kumaşlar arasındaki mesafeyi en aza indirmek için satış sayfamızda sipariş alanında tek kasada iki perde seçeneğini tıklayınız. Kumaş ve kasa farkından doğan 4 cm’lik boşluk böylece 1.5 cm’ye düşmüş olacaktır. İçerisinin görünmemesi ve gizliliğin korunmasına adına bu husus oldukça dikkat edilmesi gereken fakat gözden kaçabilen bir durumdur.
Boy Ölçüsü Alma
Perde boy ölçüsü alınırken montajı yapılacak en üst nokta ile perdenin kapanmasını istediğiniz en alt noktasının ölçüsünü alacak ve buna "15" cm daha ilave edeceksiniz. Bu ilave işlemine sarım payı diyoruz. Stor perdede sarım payı, perde tam olarak aşağıya indiğinde, alüminyum borunun çıplak görüntüsünü önlemektir. "15" cm boruya kumaşın bir tur sarım mesafesidir.
Cam ve balkon kapısının yan yana olduğu durumlarda ise sipariş sayfamızda bulunan tek kasada iki perde seçeneğini seçerek pencere kısmı için ayrı, kapı kısmı için ayrı en ve boy girebilirsiniz. En ölçüsü alma kısmında bahsettiğimiz gibi burada da iki parça kumaş tek kasada iki farklı mekanizma ile hareket edebilecektir. Pencere kısmı için almış olduğunuz ölçünün bittiği yerden hiç boşluk bırakmadan kapının en ölçüsünü de alarak ölçü alma işlemini tamamlayabilirsiniz. Çerçevenin dışında 10’ar cm taşma payı bırakmayı unutmayınız.
NOT: Stor perdelerin fiyatı hesaplanırken en düşük 2 metrekare üzerinden hesaplanır. En:100 cm ve boy:200 cm olarak fiyatlandırılır. Örneğin; Eni 75 cm ve boyu 110 cm olan bir stor perde siparişinizde, 0,75 x 1,10 = 0,83 metrekare olduğu halde ödenecek bedel, 2 metrekare üzerinden hesaplanacaktır.