Zebra Perde Ölçüsü Nasıl Alınır?
Zebra perdeler mekanizmalı perde çeşitleri içerisinde stor perdeden sonra en çok tercih edilen perde modeli olarak karşımıza çıkıyor. Perdenizi amacına uygun bir şekilde kullanabilmek için öncelikle doğru ölçü almanız son derece önemli. Özellikle online mağazaların bu kadar yaygınlaştığı günümüzde perde almak isteyen müşterilerimiz ölçüsünü de kendisi alıyor. Bu durumda aldığınız perde ile ilgili kötü bir sürprizle karşılaşmamanız için ölçünün doğru alınması son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Bir çok mekanizmalı perde modeli için ölçü alımında aynı işlemler uygulansa da özellikle zebra perde ve stor perde ölçüsü alımında işlem basamakları aynıdır.
Öncelikle zebra perdenizi nasıl konumlandıracağınızı belirlemeniz gerekir. Zebra perdenizi duvara, tavana veya çerçeve içine takabilirsiniz ve alacağınız ölçü bu montaj çeşitlerine uygun olmalıdır. Bu konuda tam karar vermemişseniz **“Zebra Perde Nasıl Takılır?”** başlıklı yazımıza göz atarak bu montaj çeşitlerinin örneklerini inceleyebilirsiniz.
Zebra perdelerde ölçü almada en önemli ve dikkat edilmesi gereken kısım en ölçüsünün doğru bir şekilde alınmasıdır. Sarılarak kapatılıp açılan stor ve zebra gibi perde çeşitlerinde boy ölçüsünde mevcut kullanacağınız noktadan uzun ölçü verdiğiniz takdirde zebra perdenin sahip olduğu mekanizma gereği sarılı bir şekilde bırakabilirsiniz. Fazla uzunluk klasik tül perdelerde perdenin yeniden dikimini gerektiren önemli bir sorunken bu tarz mekanizmalı perdelerde sorun teşkil etmez. Fakat en ölçüsünü yanlış verdiğiniz zaman özellikle dar bir alanda perde sığmayabilir veya cam tam olarak kapanmayabilir ki her iki durumda da hem işlevsellik açısından hem de görüntü açısından aldığınız perde sizi tatmin etmeyecektir.
Zebra Perde En Ölçüsü Nasıl Alınır?
Zebra perdenizi takacağınız pencerenin her iki yanından minimum 10 cm olmak üzere 20’şer cm’e kadar fazla pay bırakmanızı öneriyoruz. Duvara veya tavana montajı yapılacak olan perdelerde pencerenin her iki yanından bırakacağınız bu fazla pay ile gizliliği tam olarak sağlayabileceksiniz. Zebra perdenizi çerçeve içine takacaksanız tam ölçü almalısınız, burada fazla pay bırakılmaz.
Tek Kasada İki Perde İçin Ölçü Nasıl Alınır?
Küçük bir cama tek kasada tek perde yaptıracaksınız pencerenizin her iki yanından da 10-20 cm arasında fazlalık bırakarak ölçü almanız yeterli. Fakat geniş camlar için çoğunlukla tek kasada iki parça sipariş vermek zorunda kalabilirsiniz. Bu hem kumaşların eninin yeterli olmamasından hem de mekanizma da zamanla sarkma olmaması için uygulanan bir yöntemdir. Böyle bir perde siparişi verecekseniz ölçü alırken dikkat edeceğiniz en önemli husus ilk parçanın ölçüsünü duvardan 20 cm fazlalık bırakarak alıp, ikinci parça için hiç boşluk bırakmadan devam etmenizdir. Sadece iki parça girecekseniz ikinci parçayı da birincinin bittiği yerden başlayarak alıp, duvardan 20 cm fazlalık bırakarak bitirmelisiniz. Üç parçalı bir perde siparişi verecekseniz, ikinci parçanın bittiği yerden hiç boşluk bırakmadan başlayarak üçüncü parçanın ölçüsünü almaya başlayıp duvardan 20 cm fazla pay bırakarak bitirmelisiniz.
Zebra Perde Boy Ölçüsü Nasıl Alınır?
Zebra perdelerin mekanizması sarılarak açılıp kapandığı için boy ölçüsü almada vereceğiniz fazla uzunluk sorun teşkil etmeyecektir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta duvara takılacak zebra perdeler için yukardan makul bir boşluk bırakarak ölçü alınması gereğidir. Tavana takılacak zebra perdelerde tavandan başlayarak mermere kadar ölçü almalısınız. Bu aldığınız ölçüye sarım payı dediğimiz ve yukarıdaki borunun görünmesini engelleyen 15 cm’lik bir pay eklemeniz gerekir.
Fransız balkon tarzı yere kadar olan camlar için tavandan başlayarak yere kadar ölçü alıp bu ölçüye 15 cm sarım payını da ekleyerek siparişinizi vermelisiniz.