Jaluzi Perde
Jaluzi perdeler kullanışlı, dayanıklı yapısıyla modern ev ve ofisler için idealdir. Ahşap ve Alüminyum Jaluzi Perde Modelleri ve Fiyatları %100Güvenli Alışveriş
Her Dönemin En Trend Perdesi Jaluzi Perde
Jaluzi perdeler dünyada 200 yılı aşkın bir süredir kullanılan, ilk mekanizmalı perde çeşididir. Özellikle Amerikan filmlerinde banliyolardaki o müstakil dublex, hatta triplex evlerde sıkça karşımıza çıkan ahşap jaluzi perdeler zamanla ülkemizde de kullanılmaya başlandı ve çok sevildi. Günümüz perde modasında en çok kullanılan mekanizmalı perde modelidir diyebiliriz. Özellikle ahşap jaluzi perdeler 2022 yılı perde modelleri içerisinde en çok tercih edilen modeller arasında yerini alıyor.
Jaluzi perdeler kullanışlı, dayanıklı, uygulama alanı geniş, renk ve farklı materyal çeşitliliğine sahip mekanizmalı bir perde modelidir. Ev ve ofislerde kontrolünün pratik olması sebebiyle sıklıkla tercih edilir. Pratikliğin yanında aynı zamanda dekoratif ve estetik bir perde modelidir.
Ev, ofis, kamu kurum ve kuruluşları, iş yeri, restoran, cafe, sosyal tesisler gibi birçok mekanda tercih edilen jaluzi perde, dekoratif durması, ısı ve ışık kontrolü sağlaması, kolay temizlenmesi, hem tül hem perde olarak kullanılması nedeniyle perde tercihleri arasında ilk sıralarda gelmektedir.
Jaluzi perdelerin ömrü kumaş perelere nazaran daha uzun olup yıkanarak yıpranma problemi bulunmaz. Tül perdeler belirli bir süre sonra yıkamaya bağlı deformasyona uğrar, ancak jaluzi perdeler silinerek temizlendiği için deforme olmaz. Tül perdelerin kullanım ömrü ortalama 3-4 yıl iken, ahşap veya metal jaluzi perdelerin ömrü ortalama 10 yıldır.
Jaluzi perdeler ahşap, pvc veya alüminyum slaytların yatay olarak birbirine paralel bir şekilde dizilmesi ve bir mekanizma yardımıyla kontrol edilmesiyle oluşur. Ahşap jaluzi perdelerde ahşap veya ahşap görünümlü PVC paneller kendi ekseni etrafında 180 derece dönme hareketi yapar. Bu harekete tilt hareketi denir ve bir çubuk yardımıyla kontrol edilir. Işığı daha etkili bir şekilde kontrol etmemizi sağlayan tilt hareketiyle yaratılan gölgeler ise ev ve ofislerimiz için hoş bir hava oluşturur.
Alüminyum ve PVC ahşap görünümlü jaluzi perdelerde renk seçeneği oldukça fazladır. Doğal ahşaptan üretilen ahşap jaluzi perdelerde ise daha sınırlı olmakla birlikte yeterli düzeyde renk alternatifi mevcuttur.
Hem sade görüntüsüyle dekoratif bir ruhu ortama yansıtan, hem de işlevsel özellikleriyle ihtiyaçlarımızı karşılayan jaluzi perdeler daha uzun yıllar perde modasında başrolü oynayacak.
BİLİNEN EN ESKİ MEKANİZMALI PERDE OLARAK JALUZİ PERDENİN TARİHÇESİ
Jaluzi kelime olarak Türkçe’ye Fransızca’dan geçmiş bir kelimedir, anlamı sözlüklerde “dilimli panjur veya kafes şeklinde perde” olarak geçer. Türkçe’de kayıtlara geçmiş bilinen ilk yazılı kullanımı, 1939 yılında bir reklam metninde “inşaatlerinizi meşhur Klett markalı ahşap jalusi ıstorlarıyle teçhiz ediniz” şeklindedir. Burdan da çıkarabileceğimiz gibi jaluzi perdenin ülkemizde kullanımı ve yaygınlaşması 1940’lı yıllara denk gelir. Ancak dünyada baktığımızda jaluzi perde tarihinin çok eskilere dayandığını görüyoruz.
İngilizce “venetian blinds” olarak geçen jaluzi perdeler Venediklilere gönderme yapılarak bu isimle anılmaktadır. Venediklilerin perdesi olarak çevirebileceğimiz jaluzi perdelerin İngilizce isminden de anlaşılacağı üzere tarihte ilk olarak Venedikli Tüccarların ofislerinde kullanılmaya başlanmıştır. Fakat Venedik’te üretilen bir perde modeli değildir. Bu perde modelinin kökeni doğuda şimdiki İran’ın ataları olan Pers İmparatorluğu’na dayanır ve batıya yani Venedik’e buradan taşınmıştır. Perdenin Fransızca ismi ise Perslilere atıfta bulunarak “Les Persienes” şeklindedir.
Pers İmparatorluğu’nda jaluzi perdenin tam olarak ne zaman üretilmeye başlandığı bilinmemekle birlikte bilinen ilk üretimi Fransa’da 1757 yılında gerçekleşmiştir. Daha sonra 1769 yılında Edward Bevan isimli bir İngiliz’in ilk kez ahşap jaluzi için patent aldığını biliyoruz. 1841 yılında ise Amerikalı John Hampson ahşap jaluzi perdelerdeki slaytların açısal hareketlerini kontrol eden tilt mekanizmasını geliştirdi. Bu mekanizma günümüzde hala kullanılan jaluzi perde mekanizmasıdır. 1936 yılında ise Kirsch tarafında Alüminyum Jaluzi Perdeler piyasaya tanıtıldı.
Mekanizmalı perdeler içerisinde 250 yıllık tarihiyle jaluzi perdeler bir çok sanatsal eserde de kendini göstermiştir.
JALUZİ PERDE MEKANİZMASI NASIL ÇALIŞIR?
Jaluzi perdeler mekanizmalı perde çeşitleri arasında bulunur. Aşağı yukarı hareket ederek açılıp kapanan perde aynı zamanda slaytlarının kendi ekseni etrafında dönmesi sonucu ışığı kontrol etmeye imkan tanır. Ahşap, ahşap görünümlü Pvc veya alüminyum bantların yani slaytların birbirine paralel olarak bir ip veya kurdele yardımıyla üst üste yerleştirilmesiyle yapılır.
Bir çubuk vasıtasıyla kontrol edilen bu slaytlar kendi etrafında 180 derece dönerek tilt hareketi yaparlar. Tilt hareketi jaluzi perdenin esas ışığı kontrol etme ve gizliliği korumak için açma kapanma hareketidir. Mekanizmaya takılan bir çubuk yardımıyla çevirilerek perde kapatılır ve görüntü kesilir, hafif bir çevirme hareketiyle slaytlar birbirine paralel konuma gelirler ve ışık içeri girebilir.
Gündüz güneşin yoğun olduğu saatlerde ışığın içeriye düşme açısını da belirleyebileceğiniz bu tilt hareketiyle harika çizgisel gölgeler oluşturabilirsiniz.
Ayrıca bir ip yardımıyla kontrol edebileceğiniz ikinci bir mekanizma ile jaluzi perdenizi stor perde gibi tümden yukarı kaldırabilirsiniz. Özellikle camı açmak istediğimiz zaman daha çok kullandığımız bu mekanizma eni geniş olan ahşap jaluzi perdeler için sıkıntı doğurmaktadır. Ahşap jaluzi perdeler oldukça ağırdır ve geniş olduğu durumlarda perdeyi aşağı yukarı hareket ettirmek çok güç olabilmektedir. Büyük parçalı bu tarz ahşap jaluziler için redüktörlü kasa veya motorlu sistem jaluzi perdeleri özellikle öneriyoruz.
GÜNÜMÜZ PERDE MODASINDA JALUZİ PERDENİN KULLANIMI
2021-2022 sezonu perde modasına baktığımızda bir eskiye dönüş söz konusu olduğunu görüyoruz. Genel olarak mekanizmalı perdelerin yerini tül ve fon perdeler hızlı bir şekilde aldı. Yeni çıkan ve perde modasında yer edinen akıllı dikey tül perdeler ise çok popüler bir kullanım alanı yakaladı. Mekanizmalı perdeler içerisinde bir istisna olarak ahşap jaluzi perdeler ise her dönemde olduğu gibi bu dönemde de en çok tercih edilen perde modellerinden oldu.
Evlerde çok sık kullanılmaya başlanan ahşap jaluzi perdeler tül ve fon perdelerle de kombinlenerek farklı bir tarza bürünüyor. Özellikle mutfak perdesi olarak çok sık karşımıza çıkan jaluzi perdeler tabiki ilk kullanım yeri olan ofislerde de hala gözde.
Jaluzi perdeler, televizyon dizilerinde ve Hollywood filmlerinde de sıkça karşımıza çıkıyor. Modern duruşu ile bu tarz kullanımlarının fazla olması ahşap jaluzi perdeleri her zaman gözde ve moda bir perde modeli haline getiriyor. Ahşap jaluzi perdeler özellikle çalışma odalarında ve mutfaklarda sıkça karşımıza çıkıyor. Baba filminde Vito Corleone'nin meşhur çalışma ofisinde bulunan ahşap jaluzi perde odaya kattığı çizgisel gölgeler ile de sinematografik olarak kullanılmış.
JALUZİ PERDE MODELLERİ VE ÇEŞİTLERİ
Jaluzi perde çeşitlerine baktığımız zaman bu çeşitliliği yaratan iki etmen görüyoruz. Birincisi kullanılan malzemelerdeki farklılık, ikincisi ise bant genişliklerindeki farklılık. Jaluzi perdelerin kullanılan malzeme açısından dört farklı çeşidi mevcuttur:
Alüminyum Jaluzi Perde
Ahşap Jaluzi Perde
Ahşap Görünümlü PVC Jaluzi Perde
Lake Ahşap Jaluzi Perde
Jaluzi perdeler farklı bant genişliklerinde üretilir:
16 mm Alüminyum Jaluzi Perde
25 mm Alüminyum jaluzi Perde
25 mm Ahşap Jaluzi Perde
50 mm Ahşap Jaluzi Perde
Ahşap Jaluzi Perde
Doğal ahşap jaluzi perdeler doğal ahşaptan üretildiği için bulunduğu ortama sıcak ve rahat bir ambiyans katar. Sadece işlevsel değil aynı zamanda dekoratif bir üründür, kullanıldığı yerlerin genel dekorasyonuna uyum sağlar. Mobilya ve parkelerle bütünleştirip şık bir görüntü yakalayabilir. Kumaş perdelerle uyumlu bir şekilde kullanıldığı gibi tek başına da kullanılabilir.
Doğal ahşap jaluzilerde ceviz, maun, kayın gibi doğal ağaç renkleri kullanılır. 25 mm ve 50 mm bant genişliği seçenekleri mevcuttur. Modern bir görünüm için işyeri ve ofis perdesi, mutfak perdesi, yatak odası perdesi hatta salon perdesi olarak da tercih edilebilir.
25 mm Ahşap Jaluzi Perde
25 milimetre ahşap jaluzi perdelerin bant genişlikleri daha dar olduğu için ahşap banları açık konuma getirdiğinizde dahi içerisinin görülme olasılığı yoktur. Ev kullanımı için daha uygundur özellikle yatak odası perdesi veya mutfak perdesi olarak daha çok tercih edilir. 25 mm ahşap jaluzi perdeler 50 milimetre ahşap jaluzi perdelere göre daha hafiftir ve aşağı yukarı perdeyi açıp kapatması daha kolaydır. 25 mm ahşap jaluzi perdeler doğal ahşap renklerinde ve beyaz, ekru, gri ve siyah olarak da üretilir.
25 milimetre ahşap jaluzi perdeler standart boy olarak kabul edilen 200 cm uzunluğundayken yukarı toplandığında 25 santim yer kaplar. Perdenin montajı yapılırken bu toplanma payına özellikle dikkat edilmesi önemlidir.
50 mm Ahşap Jaluzi Perde
50 milimetre doğal ahşap jaluzi perdeler en çok kullanılan ve gerçekten evlerde ya da ofislerde harika bir görsel etki sağlayan en modern perde modelidir. İlk olarak ofis perdesi olarak kullanılmaya başlansa da evlerde de hemen hemen her odada tercih ediliyor.
50 milimetre ahşap jaluzi perdeler en kalın bantlara sahip jaluzi perde modelidir ve açıldığında ışığı içeriye en iyi alan perdedir. Bantlarının kapatılmasıyla tam bir gizlilik sağlar ve bu noktada hiç bir sıkıntı yaşamazsınız.
En kolay temizlenen mekanizmalı perde çeşididir. Nemli bir bezle silerek rutin temizliğini yapabilirsiniz. Sadece toz almak için kapalı konuma getirerek süpürgenizin uygun bir fırçalı başlığıyla tozunu alabilirsiniz böylece her zaman temiz kalan jaluzi perdeniz sizi hiç yormaz.
50 mm ahşap jaluziler ofis perdesi olarak en çok kullanılan perde modellerinden biridir diyebiliriz. Ev kullanımında da hemen hemen her odada rahatlıkla tercih edebileceğiniz doğal ahşap jaluzi perdeler modern duruşu, doğal ahşabın verdiği odaya kattığı sıcaklık ile dekoratif bir perde modelidir.
Son yıllarda popüler olarak mobilya ve ev dekorasyonunda kullanılan gri renk ile harika bir duruş yakalayan gri ahşap jaluzi perdeler kumaş perdelerle kombinlenerek de kullanılabiliyor. Gri dışında beyaz ahşap jaluzi perdeler, siyah ahşap jaluzi perdeler, ekru ahşap jaluzi perdeler veya kahverengi ahşap jaluzi perdeler tüm tonlarıyla eniyiperde.com müşterileri için en uygun fiyat garantisi ile sunuluyor.
Truwood Ahşap Görünümlü Pvc Jaluzi Perde
Ahşap jaluzi perde kategorisi içerisinde geçen ahşap görünümlü PVC jaluzi perdeler ise kullanılan malzeme farklılığı dışında ahşap jaluzi perde ile aynı görünüş ve özelliklere sahiptir. PVC malzemeden üretildiği için uygun fiyatlı jaluzi perde seçenekleri arasında yer alır. Ahşap jaluzi perdelere göre daha ucuz olan ahşap görünümlü pvc jaluzi perdeler sadece 50 mm bant genişliğinde üretilmektedir.
Renk seçenekleri doğal ahşap jaluzi perdelere göre daha fazla olan pvc jaluzi perdelerde, beyaz, siyah, gri, kahve gibi renklerin yanı sıra füme, yeşil, lacivert gibi daha ara renkleri görmek mümkün.
Alüminyum Jaluzi Perde
Alüminyum jaluzi perdeler, özellikle ofislerde ve modern dekorasyonlu mekanlarda tercih edilir. Güneş ışınlarını kıran ve sadece aydınlığı içeri alan, 21 micron alüminyum yapraklarından yapılan hafif, kullanışlı bir perde çeşididir. 16 mm ve 25 mm bant genişliklerinde üretilir. Düz, simli, ahşap desenli, perfore ve cam içi jaluzi seçenekleri vardır. Özellikle sunset jaluzi de denilen çift cam arası jaluzi perdeler küçük alanlar için son derece işlevseldir, küçük mutfaklarda briz perdeler gibi hiç yer kaplamazken açılıp kapanmaya imkan verdiği için gizliliği de korur.
Alüminyumdan üretildiği için eğimli mekanlarda uygulaması rahatlıkla yapılabilir. Tüm alüminyum jaluzi perdeler motorlu sistemler için uygundur.
16 Mm Alüminyum Jaluzi Perde
En ince jaluzi perde modelidir, özellikle ahşap jaluzi perdeler bu kadar popüler olmadan önce ofislerde en çok kullanılan perde modeliydi. Bant aralıkları en dar olan perde olduğu için ışığı kontrol etmede en etkili perdedir diyebiliriz. Kapatıldığında da tam bir gizlilik sağlar. Ev kullanımının çok daha az olduğu alüminyum jaluzi perdeler kolay temizliği ve uzun ömürlü olması nedeniyle mutfak perdesi olarak tercih ediliyor.
Renk seçenekleri bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan 16 mm alüminyum jaluzi perdeler, klasik renklerin yanı sıra sarı, pembe, yeşil gibi 35 farklı renkte üretilebilir. Renkli ve cıvıl cıvıl bir tarz yakalamak isteyenler özellikle gençler için genç odası perdesi olarak son derece farklı ve modern bir görünüm oluşturabilir. 16 mm alüminyum jaluzi perdeler ışığı kırması ve yansıttığı gölgelerle odanızda egzotik bir ortam yaratabilirsiniz.
25 Mm Alüminyum Jaluzi Perde
Bant kalınlıkları daha geniş olan 25 milimetre alüminyum jaluzi perdeler, ışığı içeri daha fazla alan bir alüminyum jaluzi perde modelidir. 16 mm jaluzi perdeye göre daha kolay temizlendiğini söyleyebiliriz. Kapalı konuma getirerek nemli bir bezle silebilir, süpürge ile tozunu alabilir veya kuru bir toz alma fırçasıyla temizleyebilirsiniz.
Renk seçenekleri çok fazla olan 25 mm alüminyum jaluzi perde daha çok ofis perdesi olarak tercih ediliyor.
Çift Cam Arası Jaluzi Perde
16 mm alüminyum jaluzi perdelerin bir uygulama tarzı da çift cam arasına takılan ve sunset jaluzi perde olarak da geçen şeklidir. Pimapenin iki camının arasına uygulanan jaluzi perdeler özellikle mutfaklarda müthiş bir devrim yaratıyor diyebiliriz. Dışardan ipiyle kontrol ederek açıp kapatabileceğiniz bu iki cam arası perde modeli, mutfak perdesi olarak en uygun jaluzi perde modelidir diyebiliriz. Özellikle küçük mutfaklarda nem, buhar, yağ gibi unsurlar jaluzi perdenin bantlarına yapışır ve temizliği biraz zorlaşabilir.
İki cam arasına uygulanan 16 mm alüminyum jaluzi perdeler camın içerisinde kaldığı için asla kirlenmez, cam veya kapı gibi hareketli parçalarla birlikte hareket eder ve kapatıldığında tam bi̇r gizlilik sağlar. Kenarlarına dekoratif amaçlı fon veya tül perde uygulamasıyla hareketlendirilebilir. Ofis perdesi olarak da kullanıldığı alanlara çok modern bir hava kattığını da gözden kaçırmamak gerekir.
JALUZİ PERDENİN KULLANIM ALANLARI
Jaluzi perdeler evlerde ve ofislerde çok sık kullanılan bir mekanizmalı perde modelidir. Alüminyum jaluzi perdelerin ev kullanımı biraz daha sınırlı olsa da doğal ahşap jaluzi perdeler evlerde hemen hemen her oda da karşımıza çıkabilir. Alüminyum jaluzi perdeleri daha çok ofislerde ve işyerlerinde görüyoruz.
Mutfak Perdesi Olarak En Çok Kullanılan Ahşap Jaluzi Perdeler
Ahşap jaluzi perdeler evlerde en çok mutfak perdesi olarak karşımıza çıkıyor. Şık duruşu doğal yapısı ve işlevselliğiyle mutfak perdesi olarak ilk akla gelen perde modellerinden. Geç kirlenmesi, temizliğinin kolayca silinerek yapılıyor oluşu ve her türlü lekenin bezle silinerek çok kolay bir şekilde çıkarılması mutfak perdesi olarak jaluzi perdenin avantajlarından diyebiliriz. Cam boyunda olduğu için ocağa yakın olan pencerelerde de sıkıntısız bir şekilde kullanmaya imkan veriyor.
Salon Perdesi Olarak Jaluzi Perde Nasıl Kullanılır?
Ahşap jaluzi perdeler son yıllarda salon perdesi olarak en çok karşımıza çıkan perdeler arasında yerini aldı. Salonlarda tek başına kullanılabildiği gibi kumaş perdelerle kombin yapılarak da kullanılıyor. Özellikle gri ahşap jaluzi perdeler salon perdesi olarak bu yıl çok moda.
Yatak Odalarında Gizliliği Sağlamanın En İyi Yolu: Jaluzi Perdeler
Yatak odası perdesi olarak açık konumdayken görünürlüğü daha az sağladığı için 25 mm ahşap jaluzi perdeleri tavsiye ederiz. Kapatıldığında tam bir gizlilik ve koruma sağlayan ahşap jaluzi perdeler yatak odaları için çok şık bir dekoratif görünüm sunabiliyor.
Oturma Odası Perdesi Olarak Jaluzi Perde
Oturma odaları veya yaşam alanları daha rahat mobilyalarla ve daha işlevsel eşyalarla dekore edilir. Bu rahatlık ve doğallığı en iyi tamamlayacak perde olan doğal ahşap jaluzi perdeler oturma odası perdesi olarak iyi bir tercih olabilir.
Çocuk Odası ve Genç Odası Perdesinde Doğal Tercih Ahşap Jaluzi Perde
Ahşap jaluzi perdelerin doğal ağaçtan üretiliyor oluşu, sağlığa zararlı hiç bir madde içermemesi son dönemde bebek ve çocuklar için tercih ettiğimiz tüm ürünlerde ilk neden olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle beyaz ahşap jaluzi perdeler bebek odaları için harika bir tercih olacaktır.
Genç odaları için odanın dekoruna uygun renk tonlarını rahatlıkla bulabileceğiniz bir renk yelpazesine sahip olan ahşap ve ahşap görünümlü jaluzi perdeler modern duruşuyla da gençlerin beğenisini topluyor.
Kış Bahçeleri İçin Doğal Bir Uyum
Kış bahçeleri için ortama doğallığıyla uyum sağlayan ahşap jaluzi perdelerden başka bir alternatif düşünmemelisiniz. Özellikle kahverengi tonlarındaki ahşap jaluzi perdeler kış bahçelerindeki yeşile harika bir uyum sağlayacaktır.
Jaluzi Perdenin Tarihsel Mekanı Ofisler
Çalışma odası ve ofisler için jaluzi perdenin yarattığı havayı başka hiçbir perde de yakalayamazsınız. Özellikle alüminyum jaluzi perdelerin çok kolay temizleniyor oluşu, renk çeşitliliği ve modern havası onu ofisler için her zaman ilk sırada tutuyor. Ahşap jaluzi perdelerin sahip olduğu form ve tarz ise ofislerdeki dekoru tamamlamasına yardımcı oluyor.
JALUZİ PERDE ÖLÇÜSÜ NASIL ALINIR?
Jaluzi perdelerin ölçüsü alınırken alüminyum veya ahşap jaluzi perdenin teknik olarak hiç bir farkı yoktur, ikisi için de aynı şekilde ölçü alınır. Jaluzi perdelerin ölçüsü alınırken dikkat edilecek en önemli unsur perdenin nasıl takılacağıdır. Jaluzi perdenizi çerçeve içine, kapı ve pencere doğramaları üzerine, duvara veya tavana olacak şekilde dört farklı tarzda monte edebilirsiniz. Bu montaj şekillerine göre aldığınız ölçüler değişecektir.
Çerçeve içine takılacak jaluzi perdeler için enden ve boydan duvardan duvara ölçü almanız yeterli olacaktır. Ölçü alırken metal metreler kullanmanızı öneriyoruz, mezura tipi ölçüm gereçleriyle hata çıkabilir, bu da perdenin açılıp kapanırken sürtünmesine neden olabilir. En ölçüsünü alırken toplam ölçüden bir cm azaltarak kenarlara takılma ve sürtünmeyi engelleyebilirsiniz.
Kapı ve pencere doğramalarına takılacak jaluzi perde için direk takacağınız alanın ölçüsünü almanız yeterli olacaktır. Bu sistemde hareketli kanatlar için zıgıl sistem kullanmanızı ve siparişiniz sırasında sepenize eklemenizi tavsiye ederiz. Zıgıl sistem hareketli parçaların üzerine takılan jaluzi perdenin alt ucunu kapı veya cama sabitlemek için kullanılan bir sistemdir ve perdenin sallanmasını engeller. Zıgıl sistem ile jaluzi perdeniz çok daha muntazam bir şekilde durur.
Jaluzi perdenin duvara veya tavana montajında pencere kenarlarından 15’er cm dışından başlayarak ölçü almalısınız. Boy ölçüsünde ise tavandan veya duvarda takacağınız yerden başlayarak mermer hizasına kadar ölçülendirmeniz gerekir.
JALUZİ PERDE NASIL TAKILIR?
Jaluzi perdeler tavana duvara ve pencere doğramalarına kolayca monte edilir. Jaluzi perde montajı da, diğer mekanizmalı perdeler gibi, montaj (portray) aparatının tek bir vida ile duvara, tavana veya pencere profiline sabitlenerek, jaluzi perde üst kasasının montaj aparatına mandallanmasından ibarettir.
Jaluzi perdeniz duvara veya tavana takılacak şekilde iki türlü kullanıma hazır biçimdeki aparatla size gönderilecektir. Bu aparatları ilk olarak tavanınıza yada duvarınıza monte etmelisiniz.
Perdenin daha şık ve düzgün görünmesi için takılacak alınlık şeffaf aparatlar yardımıyla perde üzerine sabitlenmelidir. Montajı çok basit olan ahşap jaluzi perdenizi ipi ve yön çubuğu öne gelecek şekilde yuvaya oturtmalısınız. Ayrıca zıgıl sistem kullanılarak perdenizi kapı veya cama sabitleyebilirsiniz.
JALUZİ PERDE TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?
Ahşap ve alüminyumdan yapılan jaluzi perdelerin temizliği diğer mekanizmalı perdelerden daha farklıdır. Teknik olarak imalatlarında kullanılan malzemelerin zarar görmemesi ve daha uzun dayanmaları için temizliklerine dikkat edilmelidir.
Alüminyum jaluzi perdelerinizi sıklıkla elektrostatik toz kapan tüylerle temizleyiniz. Bu şekilde hem tozlar katmanlaşmaz hem de yaprakları deforme olmaz. Genelde nemli bez ile silinmeye çalışılır. Bez ile temizleme yapılırken hem her noktaya ulaşılamaz hem de üzerindeki tozlar sertleşir. Ayrıca bez ile temizleme yapılırken uygulanan basınç ince jaluzi yapraklarının formunu bozabilir. Senede bir kere de, özellikle yaz sonu gibi jaluzi perdelerinizi toplayarak yerinden çıkarın ve varsa banyonuzun küvetinde ılık sabunsuz suya daldırarak temizleyin. Suyu iyice süzüldükten sonra kurulamadan yerine takın. Böylece jaluzi perdeleriniz hem temiz hem uzun ömürlü olacaktır.
Ahşap jaluzi perdelerinizi de aynı toz alma yöntemi ile sıklıkla temizleyebilirsiniz. Islak bez ile temizlemeyin. Islak temizlik bir müddet sonra ahşap jaluzi yapraklarının üzerindeki koruyucu cilayı alarak basit tahta görüntüsüne çevirir. Buna izin vermeme adına yılda birkaç defa ahşap mobilya temizleme cilası ile silebilirsiniz. Böylece ahşap jaluzi perdeleriniz, çok daha uzun ömürlü olacaktır.
JALUZİ PERDELER HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Redüktörlü Ahşap Jaluzi Nedir?
Redüktör özellikle büyük ölçülerde yapılan jaluzi perdelerin açılıp kapanmasını kolaylaştıran ve kasa içerisine yerleştirilen dişli bir mekanizmadır. Ahşap jaluzi perdeler ebatları büyüdükçe çok ağırlaşan bir perde modelidir ve mekanizmanın büyük perdeleri taşıması zorlaşmaktadır. Örneğin 350 cm eninde, 380 cm boyundaki bir jaluzi perdenin ağırlığı 23 kilogram civarındadır ve perdenin normal mekanizması bu ağırlığı taşıyamaz. Redüktörlü kasalarda bulunan dişli mekanizma perdenin açılıp kapanmasını kolaylaştırır.
Ahşap jaluzi perdelerde perdeyi açıp kapamaya yarayan bir ip ve tilt hareketini yapmayı sağlayan bir de çubuk bulunur, redüktörlü kasada bu ikisi yerine kontrol sadece zincir yoluyla yapılır. Normal kasalı jaluzi perdelerde tilt hareketini sağlayan kontrol çubuğu solda, aşağı yukarı açılıp kanamayı sağlayan kontrol ipi ise sağda yer alır ve bu opsiyonel değildir, tüm jaluzi perdeler bu şekilde üretilir. Redüktörlü ahşap jaluzi perdelerde ise sadece bir tane zincir vardır ve bu zincirin yönünü kendiniz belirleyebilirsiniz.
Zıgıl Sistem Nedir?
Zıgıl sistem pencere ve kapı gibi hareketli alanlarda jaluzi perdenin sabit durması için kullanılan bir sistemdir. İp ya da çelik telden imal edilen zıgıl teli, perdenin sağ ve sol kenarlarına açılan deliklerin içinden geçirilerek uygulanır. Perde siparişiniz sırasında zıgıl seçeneğini işaretlerseniz perdeniz size telin geçirileceği delikler açılmış olarak gönderilecektir. Zıgıl sistem aynı zamanda jaluzi perdenin sallanmasını da engeller. Bu yöntemle jaluzi perde hareket etmeyecek ise alttan sabitlenerek oynaması engellenir.
Jaluzi Perdede İp mi, Kurdele mi?
Jaluzi perdelerin kullanımı açısından hiçbir farklılık doğurmayan ip veya kurdele ayrımı sadece görsel olarak sizin tercihinize kalmış bir ayrımdır. İp veya kurdele ahşap jaluzi perdenin yatay bantlarını paralel olarak üst üste tutmaya yarar. İp ahşap bantların içerisinden geçer ve çok dikkatli bakmadıkça bariz bir şekilde görünmez, ortada değildir. Kurdele ise bantların üzerindedir ve perdeye biraz daha hareket katan, şıklık sağlayan bir unsurdur.
Tilt Hareketi Nedir?
Tilt hareketi jaluzi perdenin bantlarının kendi etrafında 180 dereceye kadar dönmesidir ve ışığı kontrol etmeyi sağlar. Bantları tamamen kapattığımızda jaluzi perdemiz kapanmış olur ve tam bir gizlilik sağlar, dışarıyı göremeyiz, dışarıdan da içerisi görünmez.
JALUZİ PERDE APARATLARI NELERDİR, NE İŞE YARAR?
Jaluzi perdelerinizin çeşitli aparatları vardır, bunlardan bir kısmı, kontrol ipi gibi, ürünün üzerine takılmış olarak size gelir, montaj aparatları gibi bir kısmı ise perdenizle birlikte gönderilir. Şimdi jaluzi perde aparatları ne işe yarar, jaluzi perde montaj aparatları nelerdir bunlara bir göz atalım.
Montaj Aparatları
Montaj aparatı olarak, alınlık, montaj ayağı, vida, dübel gibi perdenizi takmaya yarayan aparatlar perdenizle birlikte ücretsiz olarak gönderilir.
Jaluzi Perde Alınlığı
Jaluzi perdelerin alınlığı jaluzi perdenin malzemesinden ve kendi renginden üretilir, perdenizle birlikte ayrı olarak gönderilir. Alınlık, jaluzi perdelerin kasa içerisindeki mekanizmasını, ip ve kontrol çubuğunun takılma yerlerinin gizlenmesini ve perdenizin daha şık görünmesini sağlamak için üretilir. Perde kasasının üzerine şeffaf alınlık aparatı takılır ve alınlık bu klipslere yerleştirilir. Gerektiğinde çıkabilen bir malzemedir, takılırken vida gibi herhangi bir sabitleme malzemesi kullanılmaz.
Jaluzi Perde Montaj Ayağı
Jaluzi perde kasasının üzerine oturtulduğu çoğunlukla metal olan ayaklardır. Korniş aparatı kullanılarak direk kornişe takılabilir, tavana veya duvara takılabilecek gibi iki yönlüdür. Jaluzi perdenin tavana veya duvara takılacağı durumlarda matkap ve dübel kullanmanız gerekir. Sabitlenen montaj ayağı üzerine jaluzi perde kasası kolayca oturtulur.
Korniş Aparatı
Zebra, stor gibi diğer mekanizmalı perdelerde de kullanılan ve bir ucu montaj ayağına takılan, diğer ucu ise kornişe geçirilerek sabitlenen plastik küçük bir malzemedir. Jaluzi perde korniş aparatı, korniş üzerinde matkapla delik açmayı engelleyen küçük ama aslında çok işlevsel bir parçadır.
Mekanizma Kontrol Aparatları
Jaluzi perdeler zebra, stor gibi diğer mekanizmalı perdelerden farklı olarak iki mekanizmaya sahiptir. Hem aşağı yukarı hareket ederek tamamen açılıp kapanan jaluzi perdeler hem de küçük bir tilt hareketiyle görüntüyü açıp kapatma mekanizmasına sahiptir. Jaluzi perde mekanizmasını kontrol eden parçalar nelerdir şimdi bunları inceleyelim.
Kontrol İpi
Jaluzi perdelerde sağda yer alır ve perdeyi aşağı yukarı olarak hareket ettirir. Mekanizma ipinin yerini değiştirmek mümkün değildir, tüm jaluzi perdelerde sağda olarak üretilir. Stor ve zebra perdeden farklı olarak jaluzi perdeler sarım mantığıyla toplanmaz, kat kat yukarı doğru birleşirler.
Kontrol Çubuğu
Kontrol çubuğu jaluzi perdenin tilt hareketi yaparak ışığı kontrol etmesine ve gizliliği sağlamasına yardımcı olur. Kontrol çubuğunu elimizde hafif çevirerek jaluzi perdenin bantları 180 derece döndürerek ışığın içeriye düşme açısını belirleyebiliriz. Tüm jaluzi perdelerde solda olarak üretilir.
Zincir
Normal kasalı jaluzi perdelerde zincir kullanılmaz fakat jaluzi perde çok büyük ise ve redüktörlü kasa kullanılmış ise jaluzi perde kontrol mekanizması zincir olarak üretilir. Opsiyoneldir, sağda veya solda olarak tercih edebilirsiniz.