Zebra Perde

Pratik ve kullanışlı Zebra Perdeler her eve ve her odaya uygun yapısı, renk ve model çeşitliliği ve uygun fiyatlarıyla en çok tercih edilen perde modeli.

Zebra Perde

Zebra perdeler bir opak ve bir şeffaf şeridin ard arda yerleştirilmesi ve bir mekanizma yardımıyla aşağı yukarı hareket ederek görüntüyü açıp kapatan bir perde sistemidir. Genellikle cam boyunda kullanılır, fazla yer kaplamaz ve en pratik perdedir. Güneşlik, tül ve fon perde gibi detaylarla uğraşmak istemeyen kişiler için en uygun perde modelidir.

Yaşam tarzındaki hızlı değişim, evlerin küçülmesi, kadınların çalışma hayatına daha çok katılması sonucu evlerde kullanılan her şey gibi tül ve perdelerde de pratiklik ön plana çıkıyor. Temizliğinin kolay olması, içerden ve dışardan çok şık bir görünüm sağlamasıyla zebra stor perdeler bireylerin perde tercihleri arasında ilk sıralarda gelen perde modelleri arasında yer alıyor. 

Küçük evlerde zebra veya stor perdeler gibi cam boyunda perdeler tercih edilerek daha ferah bir görünüm sağlanabiliyor. Günümüz dünyasında özellikle büyük şehirlerde evlerde geçirilen vakitler daha da kısalırken buna paralel olarak evlerde küçülmeye devam ediyor. Bu durum bütün mobilya ve ev tekstili sektöründe oluşan modanın da ana belirleyicisi konumunda.

Son yıllarda mekanizmalı perdelere olan ilgi hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Bunun içerisinde zebra perdelere olan talep de artıyor. En çok tercih edilen ve güneşlik yerine de kullanıldığı için her eve giren stor perdelerden sonra en sık kullanılan perde modeli zebra perde olarak karşımıza çıkıyor.

Zebra Perdenin Tarihçesi

Zebra perdeler sahip olduğu opak ve şeffaf şeritler ile aşağı yukarı hareket eden bir mekanizmayla açılıp kapanan perde modelidir. Sahip olduğu bu çizgili yapı nedeniyle çizgili bir hayvan olan zebralara gönderme yapılarak zebra perde ismi verilmiştir. 

İngilizce’de day and night blinds olarak geçen zebra perdeler, Türkçe’de de bu isminin çevirisiyle yaygın olarak kullanılmamakla birlikte gece gündüz perdesi olarak da adlandırılır. Ayrıca ikisi bir arada perde, zebra stor perde gibi isimlerle de anılıyor.

Zebra perdeler ülkemizde 2000’li yılların başında kullanılmaya başlandı ve trendi her geçen gün artan bir perde modeli olarak karşımıza her sezon çıkmayı başardı. Çok küçük bir hareketle açılıp kapanan, geç kirlenen, spor ve şık bir duruşa sahip olan zebra perdeler yenilik ve tarz arayan herkesin evine kolaylıkla girmeyi başardı.

Zebra Perde Nasıl Üretilir?

Zebra perdeler evlerimize girip pencerelerimizdeki yerini alana kadar birçok aşamadan ve farklı farklı üreticiden geçiyor. Şimdi zebra perdeler nasıl üretiliyor, üretimdeki ve kumaşlardaki farklılıklar zebra perdenin kalitesini nasıl etkiliyor, kaliteli zebra perde nasıl anlaşılır, zebra perde fiyatları arasındaki farklar nereden kaynaklanıyor, zebra perdelerin daha uzun ömürlü olabilmesi için neler yapılır gibi soruları yanıtlayalım.

Öncelikle %100 polyester ipliklerle dokuma fabrikalarında büyük makinalar tarafından zebra perde kumaşları üretiliyor. Kumaş kalitesi zebra perdelerin uzun ömürlü olması açısından en önemli faktördür. Perdeler arasında fiyat farkı olmasının da en önemli nedenidir diyebiliriz. Zebra perde kumaş olarak çok narin bir yapıya sahiptir. Bir opak yani kalın ve bir şeffaf şeridin ardarda dizilmesi yoluyla üretilir. Özellikle bu şeffaf kısımlardaki kumaşın kalitesi sık sık açılıp kapanan perdenin kısa sürede deforme olmaması açısından çok önemli. 

Son kullanıcı olarak bizim çoğunlukla hiç duymadığımız ve sektörde belli başlı üreticiler tarafından dokunan zebra perde kumaşları perde markaları tarafından satın alınır ve bu kumaşlar kesilip gerekli işlemlerden geçirilerek perde haline getirilir. Son kullanıcıların bildiği perde markaları bu noktada devreye giriyor. Kumaş üretimi yapan firmalara baktığımızdaysa az sayıdaki firmanın bir çok markaya kumaş tedarik ettiğini görüyoruz. Yani aslında yaygın olarak bildiğimiz perde markaları aynı üreticilerden kumaş alıyor olabilir. Burada asıl farkı yaratan unsur bu kumaşların perde haline gelene kadar geçtiği işlemler. Perde markaları arasındaki fiyat ve kalite farkları çoğunlukla bu aşamada meydana geliyor. Tabiki daha ucuz malzemelerle üretilen kalitesiz kumaşlar da yok değil.

Perde üreticilerinin kullandığı kesim makinalarındaki teknoloji zebra perde için büyük önem arz ediyor. Ultrasonik kesim yapan yüksek teknolojili makinalar narin zebra perde kumaşını yakarak kesiyor ve zamanla kullanım aşamasında kenarlarındaki ipliklenmeyi engelliyor. Zebra perdenin daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bu makineler ile üretilen perdeler de normal makinalarla kesilerek yapılan ve bir süre sonra kenarlarında ipliklenme olduğu için çabuk eskiyen perdelere göre daha yüksek fiyata satılabiliyor. Merdiven altı diyebileceğimiz üreticiler tarafından neredeyse elle kesilen ve özensiz bir şekilde üretilerek çok ucuza satılan zebra perdeler kısa bir süre sonra yenilenme gereği oluşturacağı için aslında daha da pahalıya mal olacaktır.

İstenilen ölçülerde yapılan kumaş kesiminden sonra mekanizmaları takılan zebra perdeler son kontrolleri yapılarak müşteriye gönderilir. Mekanizma olarak aşağı yukarı hareket eden zebra perdelerin mekanizması stor perde ile aynı şekilde çalışır. Zebra kumaşı iki katlı bir şekilde bir boru etrafına sarılarak kasaya yerleştirilir, açma kapama sağlayacak olan zinciri de takılarak perde tamamlanmış olur. Yine perde markaları sektörde üretim yapan mekanizma üreticilerinden boru ve kasa temin ederek bunları ölçüye göre kesip perdeyi tamamlarlar. Mekanizmanın kaliteli olması ise perdenin kullanımı açısından çok önemli bir noktadır. Açılıp kapanırken takılmaması, zincirin takılı olduğu dişlilerin çabuk kırılmaması için bu parçaların da kalitesine dikkat edilmelidir.

Sizin perde satın aldığınız perdeci siparişi üreticiye gönderir, yukarıda ikinci aşamada bahsettiğimiz perde markaları istenilen ölçülere göre verilen siparişi üretir ve perdeciye gönderir. Böylece perdeniz evinize kadar ulaşır.

Kumaş üreticisinden hatta iplik üreticisinden başlayan serüven, perde üreticisine oradan perde satıcısına ve en son müşterinin evine gidene kadar devam eder. Arada mekanizma ve aksesuar üreticilerinin de devreye girdiğini unutmayalım. Bu bileşenlerin hepsinin kaliteli olması, işçiliğinin düzgün yapılması, kontrollerinin gerektiği gibi uygulanması sonucu kaliteli bir zebra perdeye sahip olursunuz. 

Uzun yıllardır ev tekstili sektörüne yazılım ve çeşitli online çözümler sunan Medya - T olarak sektördeki bir çok üretici ve marka ile çeşitli işbilikleri yürütmüş olmanın verdiği güven ile en kaliteli üreticilerle sizleri eniyiperde.com’da buluşturuyoruz. Güvenli bir şekilde alışverişinizi gerçekleştirip satın almış olduğunuz ürünleri uzun yıllar kullanabilirsiniz.

Günümüz Perde Modasında Zebra Perde

Günümüz perde modası içerisinde hala en çok tercih edilen mekanizmalı perdeler arasında bulunan zebra stor perdeler yıllar içerisinde çeşitlenerek değişen trendlere ayak uydurdu. Uygun fiyatlı perde modelleri arasında yer alan ve sahip olduğu mekanizmanın pratikliğiyle ön plana çıkan bu perdeler evinde sade ve ferah bir hava yaratmak isteyenlerin bir numaralı tercihi olmaya devam ediyor.

Arama motorlarında yapılan perde kategorisindeki aramalara baktığımızda stor perdeden sonra ilk sıralarda yerini alan zebra perde aramalarında zebra perde, zebra stor perde, zebra perde modelleri, zebra perde fiyatları gibi aramaların sıkça yapıldığını görüyoruz. Daha çok satın almaya dönük yapılan bu tarz aramalar zebra perdeye olan talep hakkında bize kabaca da olsa bir bilgi veriyor.

Zebra Perde Modelleri ve Çeşitleri

Üretilmeye başlandığı günden bu yana en çok tercih edilen perde modelleri arasında olan zebra perdelerin zaman içerisinde talebe göre çeşitliliği de arttı. Bambu zebra perde modellerinden, blackout yani karartma zebra perdeye, dijital baskılıdan motorlu zebra perdelere kadar bir çok çeşidi ve modeli bulunan zebra perdeler günümüzde kruvaze tüllerin altında güneşlik yerine de kullanılarak farklı bir açılım gerçekleştirdi.

Gelişen teknoloji ve üretim tekniklerindeki hızlı değişmelerle son yıllarda bir çok farklı çeşidi olan zebra perde modellerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Düz Zebra Perde

  • Jakar Desenli̇ Zebra Perde

  • Desenli̇ Zebra Perde

  • Bambu Zebra Perde

  • Pi̇leli̇ Zebra Perde

  • Di̇ji̇tal Baskılı Zebra Perde

  • Blackout Zebra Perde

  • Motorlu Zebra Perde

  • Katlamalı Ply Zebra Perde

Düz Zebra Perde

Düz zebra perdeler polyester kumaştan üretilen, renk çeşitliliği olan ve genellikle en uygun fiyatlı zebra perde modelidir. Özellikle düz beyaz zebra perdeler sıklıkla stor perde gibi güneşlik yerine kullanılıyor. 

Maalesef birbirine yakın apartmanlarda oturan bireyler için perde görsellikten önce gizliliği sağlamak için önemli bir ev tekstili ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Dışarıdan görülme riskinin yüksek olduğu bu tarz birbirine yakın evlerde doğal olarak perde modelleri sınırlanıyor. En başta kruvaze tülleri kullanmak çok şık olmalarına karşın imkansız hale geliyor. Fakat hem ev tekstili sektörünün gelişime açık yapısı hem de evinde şıklığa değer veren kadınların yaratıcılıklarıyla zebra perdeler güneşlik yerine gizliliği sağlamak için kruvaze tüllerin altında kullanılmaya başlandı ve çok da şık bir görüntü elde edildi. Bu noktada en çok tercih edilen zebra perde modeli de tabiki düz zebra perdeler oldu. Hem görselliği tamamlama hem de uygun fiyatlı perde modelleri arasında yer almasıyla düz zebra perdeler tüm ihtiyaçlara cevap veriyor.

Ofis ve işyerlerinde ise en çok kullanılan zebra perde modelleri olarak yine düz zebra perdeler karşımıza çıkıyor. Son yıllarda beyaz zebra perdelerin yanı sıra özellikle gri, krem ve kahve tonları da en çok tercih edilenler arasında. Her yerde kullanılabilen düz zebra perdeleri evlerimiz dışında ofislerde, devlet dairelerinde, okullarda, hastanelerde, cafe ve restoranlarda görmek mümkün. 

Jakar Desenli Zebra Perde

Jakar, giyim, ev tekstili, döşeme gibi kumaş içeren tüm sektörlerde kullanılan bir kumaş türüdür. Fransızca kökenli bir kelimedir ve jakarlı kumaş üretim tezgahını ilk olarak makineye dönüştüren Joseph-Marie Jacquard'tın adından gelir. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde jakar; “her çözgü ipliğinin başlı başına hareket ettiği mekanik dokuma tezgâhı ve bu tezgâhta dokunmuş karmaşık desenli kumaş” olarak tanımlanır. Dokuma veya örme olarak üretebilen bir kumaştır. Jakar desenler genellikle kumaşın kendi renginden oluştur.

Ev tekstili sektöründe ve tabiki perde sektöründe de çok sık kullanılan bir kumaş türü olan jakar kumaş zebra perde üretiminde de yaygın olarak kullanılıyor. Kumaşa ayrı bir hava ve çok şık bir duruş sağlayan bu dokuma yöntemiyle üretilen zebra perdelere ise jakarlı zebra perde veya jakar desenli zebra perde gibi isimler veriliyor.

Jakar desenli zebra perdeler, genel olarak zebra perdenin sahip olduğu genel spor ve modern duruşa aykırı olan ve klasik döşenmiş salonlarda bile rahatlıkla kullanabileceğiniz kumaş çeşitliliğine sahip bir perde olarak karşımıza çıkıyor.  Bu zebra perdeler şık dilimlenmiş bir etekle ve kaliteli boncuklarla tamamlanarak tamamen farklı bir tarz oluşturulabilir.

Desenli Zebra Perde

Kumaş üzerine çeşitli baskılı teknikleriyle yapılan desenlerle oluşturulan bir kumaş çeşididir. Çevremizde gördüğümüz ve giydiğimiz bir çok kumaşta kullanılan bir yöntemdir. Zebra perde üretiminde de çok sık kullanılan ve müşterilerimiz tarafından sıkça tercih edilen bir kumaştır. Basklı zebra perde olarak da anılan desenli zebra perdeleri dijital baskılı zebra perdelerle karıştırmamak gerek. Desenli zebra perdelerde kumaş desenli olarak üretilir ve perde de kullanılır. Dijital baskılı zebra perdeler de ise beyaz zebra perde üzerine istenilen görsel dijital baskı tekniğiyle basılır. Tamamen farklı iki teknik ve farklı modellerdir.

Desenli zebra perdelerde ön plana çıkan desenler genellikle çiçek, yaprak, kelebek gibi renkli unsurlar olmakla birlikte, çizgiler veya puantiyeler gibi klasik unsurlar da sıkça karşımıza çıkıyor.  

En çok mutfak perdesi ve çocuk odası perdesi olarak tercih edilen desenli zebra perdeler oturma odası perdesi veya yatak odası perdesi olarak da kullanılabiliyor. Kelebek, çiçek, yaprak gibi renkli desenler hem çocuk odalarında hem de mutfaklarda renkli ve göz alıcı bir şıklık sağlıyor. Özellikle bebek odaları için daha soft renkli bulut, ay dede gibi desenlerin yer aldığı perdeler ise üretildiği günden bu yana en çok tercih edilen modeller arasında. İstanbul temalı veya nota temalı daha özel desenli zebra perdeler ise genç odası perdesi için en uygun tercih olabilir.

Bambu Zebra Perde

Doğal bir malzeme olan bambu ağaçlarından üretilen ipliklerle dokunan kumaşlara bambu kumaş diyoruz. İnşaat, gıda, sağlık gibi birçok sektörde kullanılmakla birlikte tekstilde de giyimden, nevresim, çarşaf, havlu ve perdeye kadar farklı alanlarda kullanılan bambu kumaşları antibakteriyel olmasıyla dikkat çekiyor. Doğal yapısı ve hava geçiren formuyla sağlık açısından da çok uygun bir profil çiziyor ve tercih ediliyor. Pamuğa göre çok yumuşak bir iplik yapısına sahip olan bambu kumaşlar aynı zamanda dayanıklıdır. 

Perde sektöründe farklı modellerde de kullanılmakla birlikte zebra perde modelleri içerisinde bambu kumaşlarla üretilen perdelere bambu zebra perde adı veriliyor. Özellikle antibakteriyel oluşu, hava geçiren yapısı, doğal bir malzeme ve dayanıklı olması nedeniyle Türk annelerinden tam not alan bir perde modeli oldu. Bambu zebra perdenin temizliğinin kolay yapılması ve geç kirleniyor oluşu ise en önemli özellikleri arasında. Ayrıca doğal yapısı ve renkleri yer döşemeleri ve diğer mobilyalarla uyumunu da kolaylaştırıyor.

Plise Zebra Perde

Plise zebra perdeler, kumaşın opak yani kalın bölümleri üzerinde sıra sıra kumaşın kendinden oluşturulan pilelerle farklılık yaratılan zebra perde modelidir. Plise zebra perde veya pileli zebra perde olarak geçer. En çok düz zebra perde çeşitleri üzerinde uygulansa da desenli, jakar veya farklı renkte pileler yaratılarak çizgili bir görünüm kazandırılan zebra perde modellerinde de kullanılır.

İki çeşit plise zebra perde modeli vardır; dar plise zebra perdeler ve geniş plise zebra perdeler. Dar plise zebralarda pileler geniş pliseye göre daha ince olur. Aralarında büyük bir fark olmasa da pilelerin eni görünüm açısından ufak farklar yaratıyor.

Zebra perdeye daha dolgun ve gösterişli bir hava katan plise zebra perdeler çeşitli aksesuarlar kullanılarak hareketlendirilebilir. Uygun bir etek modeli ve güzel bir boncuk ile tamamlanarak zebra perdenin spor havasından daha ağır bir modele geçilebilir. Özellikle salon perdesi olarak kullanılmaya en uygun zebra perdelerden biridir. 

Dijital Baskılı Zebra Perde

Baskı ve üretim tekniklerindeki gelişmeler perde sektörünü de etkiledi ve ortaya dijital baskılı zebra perdeler çıktı. Çözünürlüğü yüksek görsellerin beyaz zebra perdeler üzerine basılarak oluşturulan dijital baskılı zebra perdeler kişiselleştirilebilir bir perde modelidir.

Ürün çeşitliliğin müthiş hızlı bir şekilde arttığı ve her şeyin her çeşidine ulaşmanın çok kolay olduğu bir tüketim çağında yaşıyoruz ve zamanla sahip olduğumuz sıradan ürünler bizleri tatmin etmemeye başladı. Aranılan farklılıklar ve başkalarından farklı bir şeye sahip olma arzusu kişiselleştirilmiş ürünlere olan talebi de hızla arttırdı. Bununla birlikte isim veya resim baskılı kıyafetlerden, halı ve perdeye kadar her şey kişiye özel olarak üretilebilir oldu. Özellikle bebek kıyafetleri, bebek odası halısı, bebek odası perdesi, yatak örtüsü, nevresimi, yastık ve kırlent kılıfları hatta abajurları bile belirli bir konsept çerçevesinde isim eklenip dijital baskı tekniklerinden faydalanılarak üretilmeye başlandı. Zebra perde kategorisinde ise istenilen görsel basılarak üretilen perdelerde bunun yansımalarını görüyoruz.

Dijital baskılı zebra perdeler özellikle bebek, çocuk ve genç odalarında sıkça kullanılan bir perde modelidir. Canlı renkleriyle çizgi film karakterlerinin olduğu zebra perdeler çocuk odası perdesi olarak; daha soft renklerden oluşan ve ay dede, bulut, kelebek gibi görsellerin yer aldığı zebra perdeler bebek odası perdesi olarak çok sık tercih ediliyor. Genç odası perdesi olarak ise gençlerin kendilerinin belirlediği resimler, fotoğraflar veya tasarımlar perde üzerine basılabiliyor ve farklı bir tarz yaratılıyor.

Dijital baskılı zebra perdeler ayrıca ofis perdesi olarak da çok sık tercih ediliyor. Kurumsal bir yapı yaratmak ve cam dışından da firmanın isminin görünmesini sağlamak için logo baskılı zebra perdeler çok işlevsel ve şık bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. 

Blackout Zebra Perde

Blackout zebra perde yani karartma zebra perdeler, özel bir teknolojiyle üretilen ve ışığı geçirmeyen bir kumaştan üretilir. Yine opak ve şeffaf şeritlerin yer değiştirmesiyle ışığı ve karanlığı sağlayan yapısıyla çalışır. Kapatıldığında tam bir karanlık sağlayarak özellikle gündüz karanlık aranan bazı mekanlar için çok işlevseldir. Blackout (karartma) stor perdelere oranla biraz ışık sızdırma payı zebra perdelerin sahip olduğu mekaniza nedeniyle hep vardır ama yinede normal bir perdeye oranla ciddi bir karartma sağlar.

Karartma zebra perdeler gündüz uykusuna ihtiyaç duyan gece çalışan sanatçılar, polisler veya doktorlar gibi meslek kategorilerindeki kişiler için, uyku esnasında tam bir karanlığı tercih edenler için ve bebek odaları için özellikle tavsiye edebileceğimiz bir modeldir. İstediğiniz zaman mekanizmasını kolayca hareket ettirerek ışığı içeri almanızı sağlayan yapısıyla blackout zebra perdeler müthiş bir işlevsellik sunuyor.

Motorlu Zebra Perde

Mekanizmalı perdelerde kullanılan motor sistemi perdeyi uzaktan kumanda ile kontrol etmeye imkan sağlayan bir teknolojidir. Zebra perde dışında stor perdelerde, jaluzi perdelerde, panjurlarda, dikey perde çeşitlerinde kullanılan motorlu sistem perdeler kullanıcılarına müthiş bir konfor sağlıyor. Motorlu perde sistemleri özellikle geniş ve pencere sayısının fazla olduğu evlerde daha kullanışlı bir hal alıyor.

İlk olarak 1970’lerin başında krank kolu kullanımına son veren panjur motorlarıyla hayatımıza giren motorlar akıllı ev sistemleri içerisinde perdelere de uygulanarak evinde teknolojiyi kullanmayı sevenler için harika bir seçenek oldu. Bazı markaların telefon uygulamalarıyla da kontrol imkanı verdiği motorlu perde sistemleri gün geçtikçe daha fazla evde kullanılmaya başlayacak bir teknoloji haline geldi.

Katlamalı Ply Zebra Perde

Zebra perde çeşitlerine baktığımız zaman farklılıkların genellikle kumaş, renk veya desenden kaynaklandığını görüyoruz. Katlamalı zebra perdelerde ise bir mekanizma farkı mevcut. Zebra perdeler ufak bir hareket ile açma kapama yapabildiğimiz perde modelidir, katlamalı perde ise kumaşın yukarı doğru katlanarak açma kapa yaptığı bir perde modeli. Bu iki yöntemin birleştirildiği zebra perdeler ise çok şık bir duruş sağlamış. 

Zebra perdenin bir katına yerleştirilen kaliteli ve sağlam misinalar ile perdenin istendiği zaman yukarı katlanarak çıkması sağlanıyor ve böylece katlamalı zebra perdeler meydana geliyor. Zebra perdenin temel farkı açma kapama yaparken camı tümden açma zorunluluğunun olmamasıdır. Fakat bazı noktalarda daha dekoratif ve şık bir görüntü sağlamak adına camlar yarıdan açık bırakılabilir. Katlamalı zebra perde, kumaşın altta katlanarak birikmesi yoluyla toplanıyor ve bu da perdeye çok havalı bir görünüm sağlıyor. 

Klasik zebra perdelere yeni bir soluk getiren katlamalı zebra perde modellerine bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

Zebra Perdenin Kullanım Alanları

Zebra perdeler ev ve ofislerde sık kullanılan bir perde modelidir. Evlerde hemen hemen tüm odalarda kullanılabilen zebra perdeler hem tül ve güneşlik yerine tek bir perde olarak kullanıldığı için hem de ekonomik bir perde modeli olması nedeniyle tercih ediliyor.

Zebra perdenin kullanım alanlarını ise şu şekilde sıralamak mümkün:

  • MUTFAK

  • BEBEK, ÇOCUK VE GENÇ ODASI

  • YATAK ODASI

  • OTURMA ODASI

  • SALON

  • OFİS VE İŞYERLERİ

Zebra Mutfak Perdesi Modelleri

Evlerde en çok zebra perde mutfak perdesi olarak kullanılıyor. Mutfaklarda özellikle beyaz zebra perde en çok tercih edilenler arasında. Düz renklerin yanı sıra renkli zebra perde tercih edenler de mevcut. Kelebek, çiçek, yaprak gibi renkli desenlere sahip zebra perdeler de mutfak perdesi olarak özellikle açık renk mutfaklarla harika bir kombin sağlıyor.

Küçük mutfaklarda, özellikle pencerenin ocağa yakın olduğu durumlarda sallanan, yere değen uçuş uçuş tül perdeler hem kullanış açısından hem de mutfağı dar göstermesi açısından tercih edilmiyor. Küçük mutfak dekorasyonunda perde olarak en çok cam boyutlarında mekanizmalı perdeler tercih ediliyor. Mekanizmalı perde modelleri arasında da hem uygun fiyatlarıyla cezbeden hem de pratikliği ve şıklığıyla göz dolduran zebra perdeler en çok talep edilen perde grubu oluyor. 

Mutfak perdelerinin diğer odalara nazaran hızlı kirlenmesi sonucu sık temizlenmesi ve daha çabuk yıpranmaları nedeniyle çabuk değiştirilmesi gereği, mutfaklarda ucuz zebra perdelerin tercih edilmesine neden oluyor. Bu noktada düz zebra perdeler günü kurtarır! 

Cıvıl cıvıl desenleri ve renkleriyle desenli zebra perde modelleri de mutfak dekorasyonunda çok kullanılan perdeler arasında. Ayrıca dijital baskılı zebra perdeler “coffe break” veya “kitchen” yazılı baskılarıyla halılarla kombin yapılarak kullanılıyor. Daha da özel bir şey isteyenler için kişinin ismi yazılarak hazırlanacak bir tasarım bastırılabilir. Örneğin “Ayşe’nin Mutfağı” yazılı bir beyaz zebra perde çok özel bir tercih hatta özel bir gün için güzel bir hediye olabilir.

Çocuk Odaları İçin Renkli Tercih: Zebra Perde

Bebek, çocuk ve genç odaları için perde tercihi odanın genel dekorasyonunu tamamlaması açısından önemsenen bir konudur. Tıpkı kıyafetlerdeki hızlı değişimler gibi mobilya, halı ve perdelerde çocuğun büyümesiyle yerini uygun olan başka tarzlara bırakır. Ailelerin çocuk sayısındaki düşüşle birlikte genellikle bir veya iki çocuk sahibi olan ebeveynler hayatlarına dahil ettikleri bu muhteşem varlık için her şeyin en iyisini yapma ve alma gayreti içindeler. 

Bebek odası dekorasyonunda kişiselleştirilmiş, bebeğe özel hazırlanan ev tekstili ürünleri çok popüler bir uygulama oldu. Nevresim, yatak örtüsü, halı, perde hatta abajur ve aydınlatmaları da içine alan konsept baskılı ürünler çok sık tercih ediliyor. Bebeğinin isminin veya resminin basılı olduğu bu tarz ürünler dijital baskılı zebra perdelerle yapılarak oda konsepti tamamlanabilir. Dijital baskılı bebek odası perdesi dışında, doğal ve antibakteriyel bir malzeme olması dolayısıyla bambu zebra perdeler de bebek odaları için iyi bir tercih. 

Karanlıkta uyumanın büyüme hormonları açısından çok daha faydalı olduğu gerçeğinden yola çıkarak gündüz uykusu sırasında tamamen karanlık bir ortam yaratabilmek adına blackout yani karartma zebra perdeler de bebek odası perdesi olarak kullanılıyor. Bebeklik dönemi dışında çocukluk ve gençlik dönemlerinde de kullanılabilen blackout zebra perdeler geceleri uyumak için tam bir karanlık arayanlar için çok iyi bir tercih.

Soft renklerin ve sevimli karakterlerin veya bulut, aydede, çiçek veya kelebek gibi unsurların yer aldığı desenli zebra perdeler ise yine bebek odaları için tercih ediliyor. İlkokul çağlarına kadar kullanılabilecek bu perdeler daha uzun ömürlü bir kullanım imkanı sunuyor.

İlkokul dönemlerinde ise çocuk odası perdesi olarak genellikle sevilen çizgi film karakterleri ile süslenen perdeler çocuklar tarafından çok seviliyor. Dijital baskılı zebra perde modelleri arasında çocuk odası perdesi olarak bu tarzdaki perdeler çokça yer alıyor. Barbie,  peri, denizkızı gibi unsurlar kız çocuk odası perdelerinde; araba, uçak, süper kahraman gibi figürler ise erkek çocuk odası perdelerinde kullanılıyor.

Genç odası perdesi olarak daha çok koyu tonların hakim olduğu düz zebra perdeler veya ilgi alanlarına göre kendi belirleyecekleri görsellerin basıldığı baskılı zebra perdeler tercih edilen ürünler arasında. Zebra perdenin sahip olduğu spor ve modern duruş çoğunlukla genç odası dekorasyonunu en iyi tamamlayan perde modeli olmasını sağlıyor.

Yatak Odası Perdesi Olarak Zebra Perde

Zaman hızla akıp giderken özellikle büyük şehirlerde evde geçirilen zaman da gittikçe kısalıyor. İş temposu, eve gelmek için harcanan süre derken eve yorgun gelen bireyler için rahatlık görselliğin ve şıklığın önüne geçiyor. Özellikle kadınların iş hayatında daha fazla yer almaya başlamaları sonucu evlerde daha az eşyalı daha konforlu dekorasyon fikirleri ön plana çıkıyor. Bu noktada ise çok fazla temizlik gerektirmeyen ve pratik unsurlar evlerde daha fazla tercih ediliyor.

Yatak odası dekorasyonuna baktığımızda ise küçülen ve işlevselliğin ön plana çıktığı bir anlayış hakim. Yatak odası perdesi olarak, tam da bu anlayış içerisinde cam boyunda, fazla yer kaplamayan, toz tutmayan, kolay temizlenen ve pratik zebra perdeler en uygun model.

Oturma Odalarında Farklı Bir Tarz Denemek İsteyenler İçin Zebra Perde

Oturma odaları özellikle büyük şehirlerde yaşayan bireyler için ortadan kalkmaya başlayan bir alan olsa da, hala evlerin yeterince büyük olduğu küçük şehirlerde yaşayanlar için varlığını daha uzun zaman devam ettireceğe benziyor. Genellikle kanepe, sehpa ve televizyonun ana unsur olarak yer aldığı oturma odalarında halı ve perde de vazgeçilmez ev tekstilleri olarak bizi karşılıyor.

Rahat oturumlu kanepelere eşlik eden mobilya ve tekstil gruplarında ise bu tarzı tamamlayacak perde olarak akla zebra perdenin gelmesi kaçınılmaz. Tüm zebra perde modellerinin kullanılabileceği oturma odalarında pileli zebra perdeler, jakarlı zebra perdeler veya dekorasyona uygun olacak desenli zebra perdeler daha göze hitap eden tercihler olacaktır.

Zebra Perdeler Salon Perdesi Olarak Kullanılır mı?

Salonlar yaşam alanı olarak tasarlanmaya ve kullanılmaya başladığından beri salon dekorasyonu da farklı bir tarza büründü. Daha çok spor ve modern döşenmiş evlerde salon perdesi olarak zebra perdeler tek başına kullanılabilmekte. 

Klasik bir dekorasyonun benimsendiği salon dekorlarında ise zebra perdeler stor ve güneşlik yerine tül veya fon perdelerle kombinlenerek kullanılıyor. Tül perdeden yapılan fonlar ise zebra perdeler üzerinde kullanılarak şık bir hava sağlıyor. Kruvaze tüllerin altında da sıklıkla zebra perdeleri görmekteyiz. Özellikle beyaz zebra perdeler böyle bir kullanım için çok sık tercih ediliyor. Bununla birlikte jakar desenli veya pliseli zebra perdeler de salon perdesi olarak karşımıza çıkıyor.

Zebra Ofis Perdesi

Ofisler mekanizmalı perde çeşitlerinin en çok kullanıldığı mekanlardır. Ofise daha cool bir hava katan ve ev havasından uzaklaştıran mekanizmalı perdeler tül ve fon perde kullanımını çoktan geride bıraktı. Düz zebra perdelerin en çok tercih edildiği ofis ortamlarında açık renkler daha fazla kullanılıyor. 

Zebra perdeler sadece ofislerde değil birçok kurumda en çok kullanılan perde çeşididir. Hastanelerde, okullarda, devlet dairelerinde, cafe restoran gibi mekanlarda en çok zebra perdelere rastlıyoruz. Uygun fiyatlı perde modelleri arasında hem şık bir duruş hem de pratik bir kullanım sağlayan zebra perdeler gittikçe yaygınlaşan kullanımı ile perde modasında daha uzun yıllar varlığını sürdüreceğe benziyor.

Zebra Perde Ölçüsü Nasıl Alınır?

Zebra perdeler mekanizmalı perde çeşitleri içerisinde stor perdeden sonra en çok tercih edilen perde modeli olarak karşımıza çıkıyor. Perdenizi amacına uygun bir şekilde kullanabilmek için öncelikle doğru ölçü almanız son derece önemli. Özellikle online mağazaların bu kadar yaygınlaştığı günümüzde perde almak isteyen müşterilerimiz ölçüsünü de kendisi alıyor. Bu  durumda aldığınız perde ile ilgili kötü bir sürprizle karşılaşmamanız için ölçünün doğru alınması son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. 

Bir çok mekanizmalı perde modeli için ölçü alımında aynı işlemler uygulansa da özellikle zebra perde ve stor perde ölçüsü alımında işlem basamakları aynıdır. 

Öncelikle zebra perdenizi nasıl konumlandıracağınızı belirlemeniz gerekir. Zebra perdenizi duvara, tavana veya çerçeve içine takabilirsiniz ve alacağınız ölçü bu montaj çeşitlerine uygun olmalıdır. Bu konuda tam karar vermemişseniz “Zebra Perde Nasıl Takılır?” başlıklı yazımıza göz atarak bu montaj çeşitlerinin örneklerini inceleyebilirsiniz.

Zebra perdelerde ölçü almada en önemli ve dikkat edilmesi gereken kısım en ölçüsünün doğru bir şekilde alınmasıdır. Sarılarak kapatılıp açılan stor ve zebra gibi perde çeşitlerinde boy ölçüsünde mevcut kullanacağınız noktadan uzun ölçü verdiğiniz takdirde zebra perdenin sahip olduğu mekanizma gereği sarılı bir şekilde bırakabilirsiniz. Fazla uzunluk klasik tül perdelerde perdenin yeniden dikimini gerektiren önemli bir sorunken bu tarz mekanizmalı perdelerde sorun teşkil etmez. Fakat en ölçüsünü yanlış verdiğiniz zaman özellikle dar bir alanda perde sığmayabilir veya cam tam olarak kapanmayabilir ki her iki durumda da hem işlevsellik açısından hem de görüntü açısından aldığınız perde sizi tatmin etmeyecektir.

Zebra Perde En Ölçüsü Nasıl Alınır?

Zebra perdenizi takacağınız pencerenin her iki yanından minimum 10 cm olmak üzere 20’şer cm’e kadar fazla pay bırakmanızı öneriyoruz. Duvara veya tavana montajı yapılacak olan perdelerde pencerenin her iki yanından bırakacağınız bu fazla pay ile gizliliği tam olarak sağlayabileceksiniz. Zebra perdenizi çerçeve içine takacaksanız tam ölçü almalısınız, burada fazla pay bırakılmaz.

Tek Kasada İki Perde İçin Ölçü Nasıl Alınır?

Küçük bir cama tek kasada tek perde yaptıracaksınız pencerenizin her iki yanından da 10-20 cm arasında fazlalık bırakarak ölçü almanız yeterli. Fakat geniş camlar için çoğunlukla tek kasada iki parça sipariş vermek zorunda kalabilirsiniz. Bu camınızdaki balkon kapısı gibi hareketli parçaları kullanırken tüm perdeyi açmak zorunda kalmamak adına uygulanan bir üretim tekniğidir. Böyle bir perde siparişi verecekseniz ölçü alırken dikkat edeceğiniz en önemli husus ilk parçanın ölçüsünü duvardan 20 cm fazlalık bırakarak alıp, ikinci parça için hiç boşluk bırakmadan devam etmenizdir. Sadece iki parça girecekseniz ikinci parçayı da birincinin bittiği yerden başlayarak alıp, duvardan 20 cm fazlalık bırakarak bitirmelisiniz. Üç parçalı bir perde siparişi verecekseniz, ikinci parçanın bittiği yerden hiç boşluk bırakmadan başlayarak üçüncü parçanın ölçüsünü almaya başlayıp duvardan 20 cm fazla pay bırakarak bitirmelisiniz.

Zebra Perde Boy Ölçüsü Nasıl Alınır?

Zebra perdelerin mekanizması sarılarak açılıp kapandığı için boy ölçüsü almada vereceğiniz fazla uzunluk sorun teşkil etmeyecektir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta duvara takılacak zebra perdeler için yukardan makul bir boşluk bırakarak ölçü alınması gereğidir. Tavana takılacak zebra perdelerde tavandan başlayarak mermere kadar ölçü almalısınız. Bu aldığınız ölçüye sarım payı dediğimiz ve yukarıdaki borunun görünmesini engelleyen 15 cm’lik bir pay eklemeniz gerekir. 

Fransız balkon tarzı yere kadar olan camlar için tavandan başlayarak yere kadar ölçü alıp bu ölçüye 15 cm sarım payını da ekleyerek siparişinizi vermelisiniz. 

Unutmayın doğru ölçü iyi bir perdeye sahip olmanın en önemli adımıdır. Yukarıda saydığımız noktalara dikkat ederek ölçünüzü alıp zebra perde başlıklı kategorimizden siparişinizi güvenle verebilirsiniz. 

ZEBRA PERDE NASIL TAKILIR?

Zebra perdenin takılışı üç farklı şekilde yapılır: zebra perdenin kornişe takılması, duvara takılması ve tavana takılması şeklinde. Zebra perde mekanizma olarak stor perde ile aynı mekanizmaya sahip oldukları için aynı şekilde monte edilirler. Stor perde montaj aşamaları aynı zamanda zebra perde montajı içinde geçerlidir.

En çok tercih edilen montaj şekilleri duvara ve tavana montaj olduğu için size bu montaj şekillerinden bahsedeceğiz. Zebra perdeyi duvara monte etmek için öncelikle zebra perdenin bağlı olduğu mekanizmanın boyutları alınır. Tavana montaj sırasında da aynı işlemden başlanır. Rulonun ölçüsü alındıktan sonra bu ölçüye bağlı kalınarak duvara veya tavana iki delik açılır. Bu deliklere rulonun iki ucundan çıkan montaj aparatları bağlanır. Duvara montajda mekanizma aparatları duvara dik gelecek şekilde takılır. Tavana montaj sırasında bu aparatlar aşağı bakar. Montaj sırasında kullanılan aparatlar doğru ve sağlam bir şekilde monte edilmelidir ki perdenin aşağı yukarı hareketlerinden etkilenmesin. Montaj sırasında mekanizmanın pencereden yeterli uzaklıkta olmasına dikkat edin. Çünkü perde aşağı indiği zaman pencere mermerine veya pencere koluna takılması perdenin hareketini engelleyecektir.

Zebra Perde Kornişe Nasıl Takılır?

Zebra perdenin kornişe takılması son derece basit bir uygulamadır. Perdenizle birlikte gönderilecek olan portrayları kornişe monte ederek zebra perdenizi bu mekanizma üzerine sabitlemeniz yeterli olacaktır. 50 cm aralıkla takacağınız portraylar perdenizin sarkmasını engelleyecektir. 

Zebra Perde Duvara Nasıl Takılır?

Zebra perde çerçevenin tamamını kapatacak şekilde, pencerenin üst kısmında duvara monte edilebilir. Ayrıca tül kullanılmayacaksa ve pencerenin sağ ve sol tarafında duvarlar genişse bu montaj şekli tercih edilmelidir. Portray denilen alüminyum kilitler matkapla duvara takılır. Zebra perde kasası bu portraylara yerleştirilir. Tek perdeyle tüm pencere kapatılacaksa bu montaj şekli dekoru tamamlayıcı görünecektir. 

Zebra Perde Tavana Nasıl Takılır?

Türkiye de en çok tercih edilen ve uygulanan yöntem, tavana takılan zebra perdelerdir. Kullanılan kumaş boylarında boy 2 metrelik kumaştan kesildiği için, perdeniz ister tavandan ister duvardan aşağı sarksın, ödeyeceğiniz fiyat değişmeyecektir. Tavana çakılan portraylar üzerine sabitlenen zebra perde kasalarını istediğiniz zaman kendiniz portraylardan çıkarıp takabilirsiniz. Böylece gerek camlarınızı temizlerken, gerek odayı boya yaptırırken gerekse perdeyi temizlemek için yardım almadan kendiniz çıkarıp takabilirsiniz. Zebra perde ölçüsü almadan önce montaj şekline de karar verip ona göre ürün ölçülerinizi girmelisiniz.

Zebra Perdenin Çerçeve İçine Takılması

Bazı pencereler duvardan içeridedir. Dolayısıyla çerçevenin bittiği yer ile duvar arasındaki üst girintiye zebra perde takılabilir. Böylece çok şık bir perde dekorasyonu ortaya çıkar. Ancak bu şekilde pencereler sadece villa ve ahşap evlerde yapılmaktadır. Normal inşaatların duvar kalınlığı bu tarz oluşumlara müsade etmez. Zebra perdenin standart kasa derinliği 10 cm civarındadır. Dolayısıyla 10 cm kadar bir girinti, kiriş olmalıdır.

ZEBRA PERDE NASIL TEMİZLENİR? 

Zebra perdelerin temizliği sanılanın aksine oldukça kolay bir şekilde yapılmaktadır. Portraylarıyla kornişe monte edilen perdeniz, kolayca çıkarılarak düz bir zeminde nemli bir süngerle silinebilir. Burada dikkat edilecek önemli bir nokta perdeyi kırmadan bu işlemi tamamlamaktadır. Ayrıca halı yıkama fabrikaları da stor ve zebra perde temizliğini yapmaktadırlar. 

Normal tül perde ve güneşliklere oranla kumaş yapısı itibariyle çok daha az toz tutma özelliğine sahip olan zebra perdeler daha uzun aralıklarla temizlenebilir. Bu durum ise temizlik açısından bir artı olarak sayılabilir.

İNTERNETTEN ZEBRA PERDE SATIN ALMAK

Günümüzde özellikle yaşadığımız bu olağanüstü salgın dönemiyle birlikte internetten satış hızlı bir şekilde artış sağladı. Hiç akla gelmeyecek ürünler bile internetten satılır ve talep görür hale geldi. Giyimden yiyeceğe, ev eşyalarından, mobilyadan bebek ürünlerine kadar akla gelen herşey online olarak satılmaya ve hızla tüketilmeye başlandı, bu süreçte ev tekstili ürünlerinin de online satışı arttı. 

Ev tekstili ürünleri içerisinde paketli ürünler diyebileceğimiz nevresim, yatak örtüsü, çarşaf, havlu gibi mefruşat ürünleri zaten online satış için uygun ürünler olması nedeniyle fazlaca tercih ediliyor. Bu ürün gruplarında bildiğiniz ve tanıdığınız markaların ürünlerini internetten sipariş vermek güvenli ve kötü sürprizler yaşama ihtimaliniz düşük. Fakat perde dediğimiz zaman ölçü alınması gereği, kumaş seçiminin çok önemli olması ve bu tercihleri görerek yapma isteği nedeniyle online satış için pek de uygun olmayan bir üründen söz ediyoruz sanki. Ancak hızlı akan hayat temposu içerisinde online alışveriş çok büyük kolaylık sağlarken aynı zamanda zaman ve paradan tasarruf anlamına geliyor. Böyle olunca özellikle perde grubu içerisinde mekanizmalı perdelerin online satışı hızla artmaya devam ediyor. 

Mekanizmalı perdeler içerisinde hızlı çıkışıyla birlikte hala popülaritesini koruyan zebra perdeler online satışta da önde gelen perde modelleri içerisinde yerini alıyor. Zebra store perdeler internetten satış dışında gross marketler veya Koçtaş, Tekzen, Bauhaus gibi büyük alışveriş mağazalarından da hazır olarak temin edilip evlerdeki yerini alabiliyor. Bu hazır perdelerin dışında internetten satışlarda genellikle ölçüye göre kişiye özel üretim yapılıyor.

İnternetten Perde Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • İlk olarak yaptırmak istediğiniz perde modeline karar vermelisiniz ki bunun için pinterest instagram gibi sosyal medya hesaplarından fikir edinebilirsiniz.

  • Aradığınız perdeyi satan bir online satış sitesi bulmanızı tavsiye ediyoruz, instagram veya diğer sosyal medya hesapları üzerinden satış yapanlara pek güvenmemenizi öneririz. Bu noktada önemli bir uyarı da numune ürün fiyatı girerek müşteriyi aldatan firmalara dikkat etmeniz konusunda yapılmalı. Numune satış aldatmacası yapan bu tür sayfalardan yapacağınız alışverişlerde zebra perdenizi çok daha pahalıya alabilirsiniz.

  • Bir çok seçenek içerisinden kurumsal yapısı sağlam olan ödeme yöntemleri güvenli olan ve tabiki uygun fiyatı ve kaliteyi birleştiren bir site seçmenizi şiddetle tavsiye ederiz, tercihinizi sadece ucuzluğa bakarak yapmayın.

  • Perdenize ve nereden alacağınıza karar verdikten sonra perdenizi takacağınız pencerenin ölçülerini doğru bir şekilde almanız son derece önemli. Bunun için Zebra Perde Ölçüsü Nasıl Alınır? başlıklı yazımıza bir göz atmanız ve size önerdiğimiz adımları takip etmeniz yeterli.

  • Siparişinizi tamamladıktan sonra ürün elinize ulaştığında tüm parçalarının eksiksiz olarak geldiğinden emin olun, sorun yaşıyorsanız ve kurumsal bir satış sitesinden alışveriş yaptıysanız firmayla iletişime geçerek eksikleri tamamlayabilirsiniz. Eniyiperde.com’dan yaptığınız alışverişlerde bu gibi sorunlarla karşılaşmamanız için azami gayret gösteriyor, siparişinizin her adımını titizlikle takip ediyoruz.

Son olarak elinize ulaşan perdenizi yine sayfamızda yer alan Zebra Perde Nasıl Takılır? yazımızdaki aşamaları takip ederek takıp hem ucuz, hem kaliteli bir ürünü hiç zaman harcamadan almanın keyfini sürebilirsiniz.

NUMUNE SATIŞ ALDATMACASI 

Online perde satışı yapan bazı web sayfalarında sıkça görmeye başladığımız bu uygulama hem etik olmadığı için hem de müşterileri kandırmaya yönelik olduğu için eniyiperde.com’da asla uygulanmayan bir satış aldatmacasıdır. 

Ürün üzerine fiyat olarak yazılan ve bir çok satış sitesinden çok daha ucuz olan fiyatlar aslında sadece ürünün numune kumaş fiyatıdır. Numune kumaş, kumaşı görmek isteyen müşterilere gönderilen, kumaşın 30*30 gibi küçük bir parçasıdır. Ürünün içerisine girip bir metrekare bile ölçü yazdığınızda ürünün gerçek fiyatını görebiliyorsunuz. Maalesef bir çok satış sitesinden daha pahalıya sattıkları halde ilk sayfaya girişte düşük fiyat gördüğü için tercih eden müşterilerin kandırıldığı bir sistemdir.

Örneğin; Sayfada zebra perde fiyatı 13 TL yazarken ürün üzerine tıklayıp 100*100 cm ölçü girdiğinizde fiyat 110 TL  gibi bir rakama çıkıyor.  Gerçek fiyatları veren başka bir sayfadan daha ucuza alabileceğiniz bir perdeyi bu yolla daha pahalıya mal etmiş oluyorsunuz. 

ZEBRA PERDENİN FİYATLANDIRILMASI

Zebra perde satın almak istediğinizde ve biraz araştırmaya başladığınızda piyasada çok fazla fiyat ve çeşit bulmanız mümkün. Zebra perde fiyatlarındaki bu farklılığın en büyük nedeni tabiki kumaş farkı, malzeme kalitesi ve kesim tekniklerindeki farklılık. 

Zebra perdeler kumaş itibariyle narin bir yapıya sahiptir ve kullanım esnasında deforme olmaya çok müsaittir. Merdiven altı diyebileceğimiz yerlerde üretilen, son derece kalitesiz kumaşlar kullanılan ve kesimleri ultrasonik makinalarda yapılmayan zebra perdeler ucuza satılsa dahi kısa sürede kenarlarında ipliklenme yapacağı için ve mekanizmalarında bozulma ihtimali yüksek olduğu için muhtemelen size yeni bir perde ihtiyacı doğuracaktır. Fiyat konusunda sadece ucuz olduğu için tercih edilen bu gibi perdeler aslında kısa ömürlü oluşları nedeniyle daha pahalıya mal olmaktadırlar. 

Zebra perde fiyatlarını etkileyen diğer unsurlar ise tercihe bağlı olan motor ve aksesuar gibi alternatifler yoluyla ortaya çıkar. Etek, boncuk gibi aksesuarlar eklendikçe fiyat artacaktır. Kullanım açısından müthiş bir konfor sağlayan motorlu zebra perde sistemleri ise tabiki fiyat açısından önemli bir fark oluşturur.

Zebra perdeler ticari olarak en düşük 2 metrekare üzerinden hesaplanarak satılır. Zebra ve stor perdelerde en küçük ölçü; en 100 cm  ve  boy 200 cm olarak  "2" metrekaredir. Örneğin eni 75 cm  ve  boyu 110 cm olan bir zebra perde siparişinizde,  0,75 x 1,10 = 0,83 metrekare olduğu halde ödenecek bedel 2  metrekare üzerinden olacaktır.

ZEBRA PERDE APARATLARI NELERDİR, NE İŞE YARAR?

Zebra perde satın aldığınızda size bazı aparatlarla birlikte gönderilir ve bunlar montaj esnasında kullanılır. Portray, zincir, kornişe takma aparatları, çocuk kilidi gibi aparatlar perdenizi kolayca takmanızı ve kullanmanızı sağlar.

Montaj Aparatları

Montaj aparatları zebra perdenizle birlikte gönderilen ve perdenizi takmanıza yardımcı olan aparatlardır. Ücretsiz olarak perdenizle birlikte gönderilir, opsiyonel değildir.

  • PORTRAY: Zebra perde kasasını üzerine oturtacağınız metal küçük parçalardır. Tavana montajda vida ile tavana sabitlenen portrayların üzerine kasa takılarak zebra perdenin montajı yapılır. 50 cm aralıklarla takılması tavsiye edilir ki perdenizde kullanım esnasında sarkma ve zamanla düşme yaşanmasın. Zebra perdelerin tavana, duvara veya kornişe montajı esnasında kullanılır ve perdenizle birlikte ücretsiz olarak gönderilir.

  • KORNİŞ APARATI: Zebra stor perde montaj aparatlarından biri de hap denilen ve zebra perdeyi kornişe takmaya yarayan korniş aparatıdır. Portraylar bir vida yardımıyla bu aparata takılır ve kornişe geçirilir; bu yolla matkap, dübel gibi malzemelerle uğraşmanıza gerek kalmaz. Zebra stor perdelerin en kolay montaj şeklidir, evlerinizde rahatlıkla kendiniz yapabilirsiniz.

  • L AYAK: Zebra, store gibi mekanizmalı perdeleri duvara takmaya yarayan aparattır. L ayaklar duvara monte edilir ve portraylar bu ayaklar üzerine sabitlenerek zebra perdenin takılması tamamlanır.

Güvenlik Aparatları

Çocuk güvenlik aparatı her zebra perde ile birlikte ücretsiz olarak gönderilir ve opsiyonel değildir. Duvara takacağınız bu aparat üzerine zebra perdenin zincirini takarak zincirin sarkması engellenir. Hareketli ve etraftaki eşyalarla oynamayı seven biricik çocuklarımızın bu zincirlere dolanmasını ve yaşanabilecek kazaları engellemek amacıyla kullanımına özen gösterilmelidir.

Zincir 

Metal veya plastik olarak iki çeşidi bulunan zincirler zebra perdeyi açma kapamaya yarayan aparatlardır. Zebra perdeler standart olarak plastik zincirle gönderilir fakat istenildiği takdirde genellikle ücretli olarak metal zincir de eklenebilir. 

ZEBRA PERDE AKSESUARLARI

Zebra perdeler genellikle spor görünümlü, cam boyunda, mekanizmalı perdelerdir. Zebra perdelerdeki etek, boncuk, püskül gibi aksesuarlar perdeyi spor görünümünden çıkararak biraz daha ağır bir hava katan aksesuarlardır.

Etek 

Etekler, farklı şekillerdeki dilimlerle zebra perdenin kendi kumaşından üretilen ve perdenin alt kısmındaki ağırlıktan sonra uygulanan aksesuarlardır. Perdeye biraz daha klasik bir duruş sağlar. Özellikle beyaz zebra perdelere uygulanan etekler ve yanlarına eklenecek fon perdelerle zebra perde çok daha farklı bir tarza bürünecektir. Özellikle jakarlı, işlemeli veya pliseli zebra perdeler eteklerle kullanılmaya oldukça uygun modellerdir. Opsiyoneldir, genellikle belirli bir ücret karşılığında fiyatlandırılır.

Boncuk

Kaliteli ve uyumlu boncuklarla tamamlanabilecek zebra perdeler çok şık bir görünüme kavuşur. Genellikle etek altlarına uygulanan boncuklar şıkır şıkır havasıyla göz doldurmaya yeter.

Püskül

Mekanizmalı perdelerde görmeye çok da alışık olmadığımız püsküller kullanıldığı perdeye avangart bir hava katar. Genellikle kumaş kenarlarında fon perdelerde kullanılır. Boncuk yerine kullanılan püsküller uygun renklerle kullanıldığında zebra perdelerde de çok hoş bir görüntü sunar. 

ZEBRA PERDE KASA ÇEŞİTLERİ

Açık Kasa

Zebra perdelerde standart olarak gönderilen kasa modelidir. İçine takılan perde rulosu dışardan bakınca görülür.  Genellikle beyaz ve krem renklerindedir.

Kapalı Kasa

Önü kapalı olan ve tercihe bağlı olarak siparişe eklenen kasa modelidir. Kapalı kasa tercihinde ufak bir fiyat farkı doğar, ücretlidir. Beyaz ve krem renklerinde sunulur.

Jumbo Kasa

Mekanizmalı perdeler yapısı gereği çok geniş enlerde üretilemez. Kullanım ve sağlamlık açısından 230 cm’nin üzerindeki pencereler için jumbo kasa tercih edilir. Jumbo kasanın açık ve kapalı modelleri mevcuttur ve normal kasalarda olduğu gibi beyaz ve krem olarak iki renkte üretilir.

Redüktörlü Zebra Perdeler 

Dönmeyi kolaylaştıran dişli bir mekanizma olan redüktör, uzun ve büyük perdeler için kullanım kolaylığı sağlar. Aşağı yukarı hareket eden stor ve zebra gibi perdelerde kullanılır. Ağır perdelerin mekanizmaya yükü fazla olacağı için kullanım esnasında perde mekanizmasında bozulmalar ve hareketi sağlayan dişlilerde kırılmalar olabilir. Redüktör bu anlamda perdenin ömrünü uzatan ve kullanımını kolaylaştıran bir mekanizmadır. Opsiyoneldir, standart olarak her perdeyle birlikte gönderilmez, ücretli olarak siparişinize eklenebilir.

Tek Kasada İki Parça Perde Uygulamaları

Günümüzde inşaat sektörü ışıktan daha fazla faydalanabilmek adına evlerde daha geniş camlara ve fransız balkon tarzı uygulamalara yer vermektedir. Balkon kapısı gibi hareketli parçaların açılıp kapanırken diğer yanlardaki camların perdesini açmamak adına tek kasada iki veya daha fazla perde uygulamaları yapılır.

Kasalarda kenarlarındaki mekanizma nedeniyle kumaş 2’şer cm yanlardan içerde kalır. Yan yana takılacak kasalarda bu açıklık fazla kalacağı için gizlilik sağlama ve perdenin görüntüsü açısından sıkıntı olur. Bunu engellemek adına tek kasada iki parça gerekliyse üç vaya daha fazla parça perde uygulaması yapılır. 

Tek kasada iki parça perde yaptırılacağı zaman ölçü alırken parçaların bittiği yerden hiç boşluk bırakmadan ikinci parça için tekrar ölçü alınır. Yinede arada azda olsa boşluk oluşacaktır, bu nedenle parça bitim yerlerini pencere çerçevelerine getirmek faydalı olur.

ZEBRA PERDEDE ÖZEL UYGULAMALAR

Üretim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte üretimin artması ve her ürüne kolaylıkla ulaşabilir olmak farklılık arayanlar için zamanla tatmin edici olmamaya başladı. Kişiselleştirilebilir ürünler her sektörde hızla ön plana çıkıyor. Giyimden mutfak ürünlerine kadar bir çok üründe kişiye özel üretilen isim, logo gibi unsurların bastırıldığı veya özel bir resmin uygulandığı ürünler çok sık tercih ediliyor. Perde sektöründe de özellikle zebra ve stor perdeler bu özel uygulamaların en sık kullanıldığı modellerdir.

Dijital Baskılı Zebra Perdeler

İstenilen görselin yüksek kaliteli makinalarla perde üzerine basıldığı bir yöntemle üretilen dijital baskılı zebra perdeler özellikle ofislerde kurumsallık sağlamak adına firmanın logosunun basılması yoluyla uygulanıyor. Bebek odalarında da sıkça uygulamalarını gördüğümüz bu modellerde bebeğin isminin basılı olduğu zebra perdeler odanın geneli ile şık bir uyum sağlayarak dekorasyonu tamamlıyor.